Andorra es quedarà onze milions d’euros d’un exmilitar i empresari rus

Els representants legals de Víktor Kanaykin no s’oposen al comís dels diners que hi ha en un compte bloquejat després d’admetre davant les autoritats espanyoles que hauria blanquejat però sols a partir de l’evasió fiscal

Una imatge de l'interior de la Seu de la Justícia.
Una imatge de l'interior de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Els representants legals de l’exmilitar, empresari i antic membre de la Duma russa Víktor Kanaykin, que a través d’algunes de les seves societats i amb alguns testaferros al capdavant, havia estat client tant de Banca Privada d’Andorra (BPA) com d’Andbank, no s’han pogut pas oposar aquest matí davant el Tribunal de Corts al comís d’onze milions d’euros que hi ha en un compte bancari bloquejat al Principat. Aquests diners quedaran per a l’Estat andorrà pendent d’un possible repartiment amb Espanya.

Kanaykin, resident passiu al seu dia al Principat i que actualment viu a Moscou amb la salut molt perjudicada a causa d’un ictus, no té cap antecedent al seu país -ni a les autoritats russes els consta res més enllà tampoc- i havia participat entre altres a l’empresa Spetsneftegaz -dedicada a la inspecció i supervisió tècnica dels gasoductes de Gazprom-; Aircraft Diagnostik Company; o Fondex Corporation -radicada a les Illes Verges Britàniques- entre altres. Tenia, doncs, una activitat comercial real i efectiva que li va suposar importants ingressos.

A través d’almenys una societat, i amb el ciutadà rus establert a Lloret Andrei Petrov com a representant, Kanaykin va desembarcar al Principat fa una dècada i mitja i més enllà d’un parell d’ingressos milionaris no va fer cap altre moviment. Immersos en el denominat ‘cas Clotilde’ que va esquitxar BPA, i acusats de blanqueig a l’Estat espanyol, ja fa anys que van arribar a un acord de conformitat davant l’Audiència nacional espanyola, que també perseguia un directiu gestor de BPA, per tal reconeixien el blanqueig de diners evadits del fisc. Però res més.

Davant d’això, l’empleat del banc andorrà va quedar absolt i, per tant, net de pols i palla. Mentrestant, els empresaris russos van ser condemnats a una pena ‘mínima’ que en el cas de Petrov, que havia estat uns quants mesos a la presó amb anterioritat, no el va portar novament a haver d’estar entre reixes. No obstant, i en consonància amb aquell acord condemnatori establert a Espanya -res a veure amb cap màfia, segons que s’ha remarcat-, aquest dimarts no s’han pogut oposar davant el Tribunal de Corts al comís dels onze milions que estaven ‘congelats’ en un compte a Andorra.

Suposadament, una vegada resolta aquesta qüestió, les societats lligades a Kanaykin i Petrov haurien de poder reprendre, si escau, l’activitat que pertoqui. Per error, suposadament, Petrov havia estat citat a acudir davant el Tribunal de Corts aquest dimarts. I en una mostra de normalitat i de voler respondre davant les autoritats judicials d’aquelles jurisdiccions que el reclamin, el ciutadà rus resident a Lloret de Mar s’ha traslladat al Principat. Per una disfunció, però, no ha pogut comparèixer i ha seguit una vista llampec en qualitat d’espectador. Sense més.

Comentaris (5)

Trending