Absolt el gerent d’una constructora a qui s’acusava de ser el responsable d’un accident laboral

En el sinistre, un treballador va ser colpejat pel tub que servia per llançar formigó d’un camió que no estava subjectat amb el sistema recomanat per l’empresa fabricant del vehicle

L'accident va tenir lloc amb un camió formigonera.
L'accident va tenir lloc amb un camió formigonera.

El Tribunal de Corts ha absolt el gerent d’una empresa de construcció al qual la fiscalia considerable responsable d’un accident laboral ocorregut fa quatre anys. En el sinistre va resultar ferit de gravetat un dels treballadors, colpejat pel canal d’un camió per llançar formigó. Per al ministeri públic, l’home era responsable que el vehicle no tingués el sistema de subjecció homologat per l’empresa fabricant.

Els fets es remunten al juliol del 2016. Van tenir lloc durant les tasques de formigonatge que s’estaven fent a una benzinera de la Massana. S’hi feien servir dos camions: un bomba, estacionat a l’entrada, un formigonera, que era el que abocava el material. Aquest, però, no disposava del sistema de subjecció de canal abatible previst pel fabricant, consistent en cargols de bloqueig i una cadena de subjecció. En canvi, com a substitut es feia servir un pop que es posava i es treia.

La sentència remarca que, malgrat que el sistema alternatiu no era el correcte, la causa del sinistre no es pot atribuir directament al gerent de la constructora i, per això, no el considera culpable

El conductor del camió el va desenganxar just abans de fer maniobres per apropar-se on havia de llançar el formigó. Seguia les indicacions d’un altre treballador que es trobava al darrere. En un moment donat, va frenar, fet que va provocar que el canal s’obrís i colpegés el cap de l’empleat que li donava indicacions. Com a conseqüència, va patir un traumatisme cranioencefàlic amb pèrdua de coneixement, així com una ferida de sis centímetres de longitud i el trencament de fins a tres dents.

Arran dels fets, es va processar el gerent de l’empresa constructora, al qual la fiscalia imputava un delicte de lesions per imprudència en entendre que era responsable del sinistre en no haver controlat que el camió estigués degudament equipat. L’home afrontava una petició de dos anys d’inhabilitació i 10.000 euros de multa, a banda d’uns altres 10.000 en indemnització tant a la víctima com a la CASS.

En la sentència, els magistrats del Tribunal de Corts remarquen que, si bé és cert que el vehicle “no duia els tira capots previstos pel fabricant”, hi havia un sistema de subjecció alternatiu, en aquest cas el pop. Admeten que no era del tot correcte i que, de fet, ja va comportar una sanció administrativa, però consideren que “per atribuir a la mateixa conseqüències penals, cal que hagi estat la causa eficient de l’accident”.

En aquest cas, el tribunal entén que aquesta “no es troba en un mal funcionament del sistema de subjecció”, ja que aquest havia estat “eliminat de manera conscient”. La causa es trobaria “en el fet que s’eliminés abans d’efectuar la maniobra del camió” i, això, “sumat al fort sotrac que es produí en frenar abruptament” va provocar el desplegament del canal. Per això, s’entén que “no és imputable al processat” que era “encarregat del manteniment i estat de la maquinària” però no pas de “l’organització dels treballs a l’obra”.

Davant aquest argument, el Tribunal no atén la petició de la fiscalia. En canvi, decideix absoldre el processat. La sentència no ha estat recorreguda i, per tant, ha esdevingut ferma.

Comentaris (1)

Trending