Joan Pau Miquel estaria disposat a comparèixer davant la comissió legislativa que avalua el 'cas BPA'

Comentaris

L’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel, estaria disposat a comparèixer davant la comissió BPA. L’organisme especial creat al Consell General s’havia plantejat sol·licitar la intervenció d’alguns dels alts càrrecs del banc però mai no ho va acabar de concretar. Les cites pendents per realitzar seran objecte de discussió aquest dimecres en el sí de la comissió just abans que hi participi el cap de Govern, Toni Martí.

Miquel té previst posar-se a disposició de la comissió en els propers dies ara que la instrucció judicial de la causa general ja està pràcticament tancada, han assegurat les fonts consultades, que consideren que no hi hauria d’haver impediment arran de la seva situació processal per tal que pogués acudir al Consell General sota el control que estableixin els organismes judicials o penitenciaris dels quals depèn.

L’exconseller delegat del banc intervingut pretendria exposar la seva versió dels fets (tant d’allò de què s’acusa l’entitat bancària com de les suposades amenaces rebudes o, fins i tot, de la situació del sistema financer gràcies a l’amplíssim coneixement que Miquel n’ha anat adquirint al llar dels anys) i, alhora, posar-se a disposició dels consellers generals amb la intenció d’intentar resoldre’ls alguns dubtes que puguin tenir. Fonts de la comissió han assegurat que per ara no han rebut la petició de la compareixença i que, de rebre-la, l’estudiaran, com està pendent de resoldre, per exemple, la petició del cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, de poder intervenir davant la comissió per tercera vegada.

La comissió legislativa especial per la vigilància i l’estabilitat del sistema financer finalitza aquest divendres una primera roda de trobades que s’ha dilatat força en el temps. De fet, no hi ha un calendari predefinit. Qui pren part avui a la comissió és el cap de Govern, Toni Martí, que ja havia comparegut amb anterioritat acompanyat dels ministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya.

Martí va demanar poder comparèixer després que, davant la Batllia, l’accionista majoritari de BPA Higini Cierco denunciés unes presumptes amenaces d’autoritats policials espanyoles i assegurés que de les mateixes s’havia informat en un parell d’ocasions, després de la intervenció, el cap de Govern. El màxim responsable de l’executiu poc després va sol·licitar poder acudir a la comissió, però una vegada se li va comunicar la data que se li havia reservat, la seva predisposició, inalterable, es va desviar cap a altres objectes d’interès.

Segons la carta enviada a la comissió, Martí està disposat a explicar allò què sap sobre les amenaces suposades o sobre la comunicació de les mateixes però, i sobretot, el que vol el cap de Govern és parlar de les mesures que s’estan plantejant per reforçar el control i l’estabilitat del sistema financer. Així, Martí parlarà, de ben segur, dels canvis en la llei de l’INAF, de la major contractació de personal per als organismes reguladors, dels treballs que s’estan fent sobre la conveniència d’un acord per poder disposar d’un segon tenedor… 

En definitiva, que després de les últimes revelacions producte de la filtració de la querella interposada per Higini Cierco contra el comissari de policia espanyol Marcelino Martín Blas i contra l’inspector del mateix cos i agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola a Andorra Celestino Barroso, Martí mirarà desviar l’atenció en el marc d’aquesta nova estratègia de silenciar el que fins ara s’esbombava i ‘deixar’ que siguin els tribunals els que facin la feina.

Mentrestant, la comissió haurà d’avaluar, s’ha dit ja, si cal convocar noves persones a títol personal o en representació d’alguna institució o organisme. Les fonts consultades han assegurat que en algun moment d’aquests mesos que fa que funciona l’òrgan del Consell es va posar sobre la taula sol·licitar la presència a la comissió d’alguns dels directius de BPA encarregats del control i la supervisió interna de l’entitat. Però en part es va descartar perquè una de les responsables d’aquella tasca és avui membre del Tribunal de Comptes.

Comentaris

Trending