Gaytán deixarà l’ambaixada d’Espanya i Mateu o Descarrega apunten cap a Madrid

Qui durant molts anys cap de la legació diplomàtica a l’Estat veí del sud tornarà al Principat com a coordinador nacional per a la Cimera Iberoamericana

Gemma Cano i Jaume Gaytán lideraven el departament de la Cimera Iberoamericana 2020.
Gemma Cano i Jaume Gaytán lideraven el departament de la Cimera Iberoamericana 2020.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ja té més o menys encarada l’estructuració dels departaments que supervisa i les persones que els han d’ocupar. Alhora, i a partir de la setmana que ve, és previst que comenci a prendre les primeres decisions en relació als representants diplomàtics. Un ambaixador que està clar que no continuarà al lloc on ha estat els darrers anys és Jaume Gaytán, que deixarà Madrid. Com a recanvi, encara que no decidit, hi podria haver la fins fa poc ministra de Funció Pública Eva Descarrega. Sense descartar, però, l'exsíndic Vicenç Mateu, que potser fins i tot tindria més números.

El ministre portaveu, Èric Jover, ha confirmat aquesta tarda alguns dels moviments ja avançats per l’Altaveu. En les direccions departamentals hi tot un moviment de fitxes. Qui es presumia com a imminent cap de la missió diplomàtica a Ginebra i, de fet, ja havia adoptat decisions personals encaminades a incorporar-se a aquesta destinació el mes de setembre, Joan Forner, deixarà Afers Bilaterals i Consulars però no pas per anar-se’n a Suïssa, sinó per assumir la direcció d’Afers Multilaterals i Cooperació

La direcció que deixa vacant Forner la passarà a ocupar Cristina Mota, que els darrers anys havia estat una de les cares visibles de la negociació amb la UE en tan què directora d’Afers Europeus. L’equip que fins ara dirigia passa íntegrament a estar sota la tutela del secretari d’Estat Landry Riba. Finalment, la fins ara responsable d’Afers Multilaterals i Cooperació, Gemma Cano, s’implicarà en un dels projectes estrella del ministeri per als propers mesos: la Cimera Iberoamericana 2020. Serà la directora d’un departament creat a l’efecte.

Forner dirigirà Afers Multilaterals i Cooperació; Cristina Mota, Bilaterals i Consulars; i Gemma Cano un departament específic sobre la cimera del 2020

I, a més a més, segons diverses fonts consultades, l’organització de la cimera també disposarà d’un coordinador general nacional, un lloc al qual inicialment havia d’anar la responsable de comunicació governamental, Creu Rossell, però que finalment ocuparà el fins ara ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytán, funcionari del ministeri d’Exteriors i que pel seu càrrec a Madrid ja ha treballat en el projecte iberoamericà.

El retorn de Gaytán al Principat suposa, evidentment, el seu relleu al capdavant de la legació diplomàtica a Madrid. I encara que no està confirmat i fins la setmana que ve no es començaran a tractar les qüestions relatives a les ambaixades, qui té molts números d’ocupar l’ambaixada -tot i no ser-ne la única pretendent- és Eva Descarrega, actualment tècnica al ministeri, exdiplomàtica, exdirectora general d’Exteriors i fins fa poc ministra de Funció Pública. Descarrega ja ha mostrat en algunes ocasions la seva predilecció per Madrid. Però també hi ha sobre la taula el nom del fins ara síndic general Vicenç Mateu, que anant a la capital espanyola faria quadrar diverses tecles. Ara, cert és que la nova legislació diplomàtica prima la designació de càrrecs de carrera que no pas polítics.

També era un dels noms, el de Descarrega, que sonava per ocupar la direcció general del ministeri que la nova llei del cos diplomàtic consagra. Però aquest lloc, segons les fonts consultades, quedarà vacant mentre no es desenvolupen els reglaments pertinents. I n’hi ha per uns quants mesos. D’aquí que una possibilitat real és que Descarrega acabi marxant en una legació estrangera (Madrid, París... o fins i tot Nova York, destinació que deixaria Elisenda Vives) i que quan calgui ocupar la direcció general hi hagi un replantejament de nou del ministeri, que si es dóna un cop ja passada la cimera iberoamericana podria passar per col·locar Forner a la direcció general i retornar Cano a la direcció que ha ocupat fins ara.

En tot cas, això darrer són simples suposicions. El que no és cap especulació, per exemple, és que el Govern està molt satisfet de la feina feta per Ester Rabassa a Brussel·les i és possible que continuï com a ambaixadora a la capital europea. En canvi, és poc probable que es mantingui Cristina Rodríguez com a ambaixadora a París. Potser, però, que mentre no es designi l’ambaixador escaient, l'exministra de Salut continuï en funcions. Si l'elegida fos Descarrega, el relleu serà més ràpid. Si intervenen altres factors -potser de l’òrbita política i emmarcat en el pacte de Govern amb Ciutadans Compromesos (CC)- Rodríguez es podria mantenir encara uns mesos a la capital francesa.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending