Investiguen per blanqueig a Espanya el flamant nou president de la comissió d'ètica d'Andbank

Comentaris

Investiguen per blanqueig a Espanya el flamant nou president de la comissió d\'ètica d\'Andbank
Investiguen per blanqueig a Espanya el flamant nou president de la comissió d\'ètica d\'Andbank

El jutge de l’Audiència nacional espanyola José de la Mata acaba d’imputar per un suposat delicte de blanqueig de capitals una de les noves i aplaudides incorporacions d’Andbank. Entre els dotze exdirectius de Banco Santander i BNP que el magistrat acaba de decidir investigar en el marc de la causa Falciani hi ha el nou conseller independent i president de la comissió d’ètica i compliment normatiu del banc amb seu al Centre de Negocis escaldenc José Manuel Araluce.

De la Mata, segons que publiquen diversos mitjans de comunicació espanyols, ha citat a declarar Araluce el proper 12 de juny, el mateix dia que també hauria de comparèixer en qualitat d’investigat davant el magistrat qui va ser secretari general de Banco Santander i actual membre de la fundació de l’entitat bancària Ignacio Benjumea. Així constaria en una interlocutòria dictada pel magistrat recentment en què remarca que després d’"una sèrie d'operatives" realitzades per pèrits inspectors del Banc d'Espanya en relació a l'enviament "sistemàtic" de transferències a l'HSBC per part del Santander, amb el camp d’ordenants i beneficiari en blanc, es posa de manifest "la gestió, utilització i aprofitament de fons, dipòsits i valors, ocults a l'erari públic espanyol". El jutge considera que "aquestes conductes podrien ser constitutives de delictes continuats de blanqueig de capitals" i ressalta que el Santander i BNP van ser entitats a través de les quals el banc suís va realitzar "les seves operatives a Espanya".

Suposadament, Araluce hauria d’estar immers encara en el procés d’autoritzacions al qual sotmet l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) qualsevol persona que accedeix a un alt càrrec d’una entitat bancària del país. Andbank va anunciar a bombo i plateret fa pocs dies el fitxatge de l’exdirector de Compliment del Santander, on hi va estar tretze anys. Prèviament va ser director de Planificació Estratègica de la divisió de banca majorista global i ‘managing' director en la divisió de Corporate Finance de Santander Investment, on va desenvolupar activitats de banca d'inversió i de mercat de capitals. Ha estat membre dels equips encarregats de dur a terme importants operacions corporatives transfrontereres, com les adquisicions d'Abbey National, ABN-Amro i Sovereign Bank. Araluce és llicenciat en Dret i en Administració d'Empreses per la Universitat Pontifícia Comillas-ICADE.

Operacions investigades

La investigació del ‘cas Falciani’ va detectar diverses operatives realitzades entre el Santander, BNP i HSBC, en què els beneficiaris estan denunciats per delictes contra la hisenda pública, en el marc dels procediments oberts després de l'aportació de dades que va fer l'informàtic Hervé Falciani en relació a presumptes evasors fiscals amb comptes en bancs suïssos. 

Una de les operatives investigades fa relació a 1.070 operacions realitzades a través del Santander, entre 2005 i 2008, per 67,8 milions d'euros de clients de l'HSBC per fer pagaments a Espanya a clients d'altres bancs i caixes espanyoles. Una altra de les operatives es va produir entre l'HSBC i Santander Investment (on va estar, com s’ha dit, Araluce). En aquest cas, es van realitzar operacions de compravenda i traspassos de valors els titulars reals van ser denunciats en el marc del cas Falciani. L'import investigat en aquest cas ascendeix a un total de 404.500.000 d'euros.

Els fets investigats posen de relleu que Emilio Botín (mort) i el seu germà Jaime eren els titulars reals de part d'aquests valors. En aquest sentit, el jutge recorda la denúncia per delictes contra la Hisenda pública contra tots dos i els seus respectius fills, la qual va ser arxivada després que la família Botín regularitzés seu patrimoni a Suïssa. La investigació va detectar també una operativa relacionada amb fons d'inversió, vinculades als propis clients del banc HSBC i no al Santander, "susceptible de ser constitutiva d'un possible delicte de blanqueig de fons ocults".

Comentaris

Trending