Un xec de sis-cents euros en lloc de la condecoració policial pensionada

Malestar en certs sectors de la policia per la desestimació a darrera hora d’establir una mena de complement de pensió vitalici, que el ministre d’Interior nega que s’hagués demanat, en el cas que un membre del cos morís o patís una invalidesa greu en acte de servei

condecoracions
condecoracions

Una vella aspiració dels agents de policia que semblava que després d’anys i panys de reclamar-la s’aconseguiria, finalment tampoc no serà realitat. El reglament de condecoracions aprovat pel Govern i presentat aquest dimarts no contempla la condecoració pensionada, una mena de complement de pensió vitalici pel cas que un integrant del cos morís en acte de servei o patís una invalidesa greu. Ara, sí que s’estableix un reconeixement “simbòlic”, segons que ha exposat el ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, que comporta una gratificació, un xec, de sis-cents euros.

Rossell i el director adjunt de la policia Miquel Àngel Barbolla han presentat els tres reglaments aprovats la setmana passada pel consell de ministres: el que regula la uniformitat, les divises, els distintius i les denominacions dels càrrecs; el que estableix el funcionament del comitè mèdic; i el de les condecoracions. Només aquest darrer introdueix novetats. La resta, a banda de complir amb un manament legal, “donen més garanties” a procediments -notes internes, circulars…- que ja establien el mateix, més o menys, que defineixen els reglaments. Ara, el cos de policia té els dos reglaments realment importants sobre la taula: el de formacions (també conegut com de carrera professional i lligat estretament al reglament d’especialitats) i el d’horaris laborals. Tots dos són complexes i el titular ministerial espera tenir-los durant el que resta de legislatura.

El Govern ha aprovat tres reglaments que bàsicament recullen el que ja s’estava fent i els dos que queden per elaborar, el de formacions i el d’horari laboral, que són realment les dues patates calentes, s’haurien de tenir en el que resta de legislatura

El més novedós dels tres reglaments presentats aquest dimarts és el de condecoracions. La medalla d’or al mèrit policial amb distintiu vermell, serà la màxima condecoració del cos d’ordre andorrà, i vindria a ser l’equivalent a aquell complement pensionat que es demanava tot i que el ministre ha assegurat que mai s’ha reclamat. Almenys amb ell al capdavant del ministeri. “Es va demanar que es pogués reconèixer aquesta distinció a nivell simbòlic, en cap cas que fos contributiu”, ha assegurat Rossell, que ha afirmat que ja hi ha assegurances que cobreixen situacions com les que podria cobrir una condecoració pensionada. Per tant, el reconeixement queda taxat en la medalla i els 600 euros.

Encara que Rossell hagi assegurat ara que no, fa anys, de fet, fa gairebé tres lustres que es va estar molt a prop d’acordar-se, més que ara hi tot, que els agents policials, a través dels seus organismes de representació, ja siguin sindicals o professionals, reclamaven una condecoració en certa manera pòstuma com hi ha en altres països. Es tractava de reconèixer l’esforç d’un professional que en acte de servei acabés morint o que, producte d’aquell mateix servei, sofrís una invalidesa greu que no només el deixés fora del circuit laboral, sinó que l’apartés gairebé d’una vida més o menys normal. L’únic supòsit en què es podia concedir la condecoració sol·licitada seria l’acte de servei. Ni un accident ni res que se li assemblés.

Finalment, i després de donar-hi moltes voltes aquest cop, malgrat que el ministre ho ha negat, s’ha desestimat la condecoració en el reglament que regula aquests guardons, per dir-ho així. Es creen les condecoracions al mèrit policial, el reconeixement a la seguretat nacional, a la dedicació policial, i les d’agraïment i felicitacions… tot això, en cas d’atorgar-se, quedarà als expedients dels agents, que en cas de promocions veuran com també es contempla. Com ha explicat el director adjunt del cos, també es poden honorar persones de fora del cos, estrangeres fins i tot. El reglament estableix tot el procediment a seguir. Ara per ara la direcció de la policia no té cap procés en marxa ni previst d’engegar-lo per reconèixer la contribució de ningú.

rossell barbolla
Josep Maria Rossell i Miquel Àngel Barbolla durant la presentació dels reglaments. Toni Solanelles

Els funcionaris del cos de policia del Principat poden ser distingits amb la condecoració al mèrit policial daurada, d’argent i de bronze, en funció dels criteris establerts reglamentàriament. Per la seva banda, la condecoració de reconeixement a la seguretat nacional és exclusiva per a persones alienes al cos, a títol individual o col·lectiu, nacionals, residents o estrangeres, que hagin destacat en el compliment de les obligacions professionals, que hagin elaborat estudis professionals o científics de caràcter policial que comportin un prestigi per al cos o que hagin contribuït de forma molt significativa a la cooperació i, consegüentment, a la seguretat de l’Estat andorrà.

En relació amb les distincions per la dedicació policial, aquestes es concedeixen als funcionaris del cos de policia, inclòs el personal administratiu i tècnic. Les distincions es divideixen en insígnia de bronze per deu anys de servei (que canvia respecte del que es venia fent fins ara, en què s’honorava als quinze anys); insígnia d’argent per vint anys de servei; una insígnia daurada per trenta anys de servei; i una creu daurada per quaranta anys de servei.

Comitè mèdic

Malgrat que ja es venia fent fins ara a través de circulars, el reglament relatiu al comitè mèdic no deixa de ser important. La normativa estipula que el comitè mèdic entrarà en funcionament quan es constati que existeixen símptomes o indicis suficients per creure que algun agent ha sobrevingut algun problema físic, psíquics o sensorial que pot afectar negativament les tasques de feina. El comitè també actuarà quan calgui examinar algun agent perquè ha presentat un certificat o es troba en una situació que ha de comportar la modificació de les condicions de treball; quan calgui declarar algun agent en situació de reforma perquè es troben impedits per realitzar les funcions del lloc de treball que ocupen, però estan capacitats per exercir les funcions d’un altre lloc de treball.

Alhora es preveu la intervenció del comitè quan se n’hagi prohibit de forma motivada, preventiva i temporal la tinença, el port i l’ús de l’arma o les armes de foc autoritzades per part del director del cos. El reglament també defineix que el comitè està format per un metge especialista en medicina del treball i metges especialistes o professionals tècnics.

Etiquetes

Agents de policia de gala durant una festa patronímica; un dels reglaments regula tota la qüestió d'uniformes i divises.

Relacionat

La policia clarifica com s’ha d’uniformar i com s’ha de condecorar

Comentaris (6)

Trending