Tensió entre reclusos i familiars pels contagis al centre penitenciari

Diversos interns ja han iniciat el tràmit per sol·licitar que se’ls concedeixi la llibertat provisional degut al risc d’infecció i a les condicions encara més restrictives en què han d’estar a la presó per prevenció

Comentaris

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

La tensió i el malestar és més que palpable al centre penitenciari. El brot de coronavirus que afecta tant a agents com personal de suport -ja sigui en forma de positiu diagnosticat o d’aïllament per contacte- com a reclusos està causant un fort neguit entre els presos i les seves famílies. Fins al punt que alguns dels interns estan movent fils per sol·licitar la llibertat provisional com a mínim mentre duri la situació i alguns familiars ja han tingut notables enganxades amb funcionaris perquè la possibilitat de contacte amb els seus parents es minimitza arran dels contagis.

El mòdul de presos preventius està tot tancat. Els interns no poden ni sortir al pati quan els tocaria per un tema de precaució. Els tres homes reclusos positius estaven en aquest mòdul en no haver estat condemnats encara de manera ferma. Ara estan aïllats al mòdul d’adaptació, que s’ha convertit en mòdul de confinament, i poden sortir de manera individual al pati, que és l’indret pel qual es va acabar fugant un intern ara fa poc més d’un any. També en aquest mòdul d’adaptació hi ha aïllada la presa condemnada que ha resultat positiva.

Entrada principal al centre penitenciari.

Relacionat

Interior obre una investigació pels contagis al centre penitenciari

El malestar és evident i el nerviosisme dels interns més encara per por a contagiar-se una vegada la Covid, ara sí, ha traspassat ja les reixes -fins ara només hi havien hagut alguns casos aïllats entre els agents-, perquè hi ha el convenciment que alguna mesura de seguretat ha fallat, perquè es té clar que el contagi ha arribat als presos a través dels agents i perquè, tot plegat, els comporta més restriccions quant als moviments dins el centre i les comunicacions amb els seus familiars.

El malestar és evident i el nerviosisme dels interns més encara per por a contagiar-se una vegada la Covid, ara sí, ha traspassat ja les reixes -fins ara només hi havien hagut alguns casos aïllats entre els agents-, perquè hi ha el convenciment que alguna mesura de seguretat ha fallat

Aquest divendres s’ha confinat almenys un vigilant més per positiu mentre ja no es deixa anar a treballar algun altre agent que estaria relacionat amb la unitat on ara per ara hi ha centralitat el focus, que és la de treball i reinserció, amb diversos casos diagnosticats en aquest equip i que té relació tant amb la cuina, on s’hauria suposadament contagiat la reclusa, com amb els tallers, que és on van els tres interns positius i on sembla que s’haurien infectat. El ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, ha confirmat aquest matí després de l’acte d’obertura de l’Any Judicial la investigació en curs per aclarir els fets.

Rossell no ha volgut anticipar cap hipòtesi i ha demanat que es deixi treballar la direcció perquè pugui fer les indagacions escaients. També ha explicat que s’ha contactat amb el ministeri de Salut perquè es revisin els protocols per avaluar si és que ha fallat alguna cosa en aquest sentit. Des de l’àrea d’epidemiologia i l’àrea Covid també s’està treballant en traçar els contactes de tot plegat. A priori hi hauria dos possibles vies de contagi tant entre els funcionaris com entre els interns, fet que no vol dir que no puguin arribar a ser coincidents.

Segons fonts governamentals, l’equip Covid té força avançada la traça de tot plegat i s’estan analitzant tot un seguit de contactes que hi hauria hagut durant la jornada de dissabte i que afecten funcionaris de diversos departaments de l’administració, entre els quals alguns dels que han donat positiu en el marc d’Institucions Penitenciàries. Hi hauria fins i tot imatges d’algunes d’aquestes trobades multitudinàries com a mínim pel període en què estem i les recomanacions que fan les autoritats sanitàries.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending