Els TEDAX de la policia guanyen un cinquè agent

S’incorpora al grup després d’haver fet la formació pertinent al Centro de Adiestramiento en Desactivación de Explosivos y Defensa Nuclear, Radiològica, Biológica i Quíomica de Valdemoro

Un membre del TEDAX analitzant un explosiu.
Un membre del TEDAX analitzant un explosiu. CPA

El grup d’especialistes en explosius de la policia (TEDAX) incrementa els seus recursos. A partir d’ara, disposaran d’un nou efectiu, després que un agent hagi superat el curs de nou mesos que s’imparteix al Centro de Adiestramiento en Desactivación de Explosivos y Defensa Nuclear, Radiológica, Biológica y Química (CADEX-NRBQ) a Valdemoro, Madrid. Per tant, passa a estar format per un comandament i cinc membres més del cos.

El curs que ha superat aquest policia, s’ha explicat en un comunicat, és “dur i exigent” i ha de permetre “garantir un coneixement complet i exhaustiu d’una especialitat que requereix una alta qualificació tècnica”. En aquest sentit, s’ha volgut destacar que el CADEX-NRBQ és un centre de prestigi internacional on es formen guàrdies civils i membres de l’exèrcit espanyol i d’altres cossos policials estrangers. De fet, els especialistes en desactivació d’explosius de la policia sempre s’han format en aquest centre. Han estat un total de 13 les darreres tres dècades.

Aquest nou agent, doncs, serà el cinquè del grup. Haurà de passar un any de prova. A aquests efectius se suma també el comandament, com a màxim responsable de la secció.

Entre les diverses tasques que efectua el grup destaca la gestió de qualsevol amenaça amb implicació d’artefactes explosius o relacionada amb defensa nuclear, radiològica biològica i química; el control de tot el material explosiu que s’utilitza al país, des de l’emmagatzematge fins al lloc on es farà servir, ja siguin estacions d’esquí, obres públiques o privades; la destrucció d’explosiu sobrant o en males condicions; així com la supervisió de la destrucció del material explosiu per part de les pistes un cop acaba la temporada d’hivern. També s’encarrega de controlar i verificar l’ús adequat de material pirotècnic, de supervisar la seguretat en esdeveniments i de la protecció de personalitats andorranes i estrangeres que visiten el Principat. A més, es fa càrrec de tota la revisió del subsol del país.

CONSELLS PER A LA REVETLLA

Justament, des del TEDAX s’ha volgut fer públics una sèrie de consells i normes per assegurar una revetlla de Sant Joan segura i sense incidents. Entre ells destaquen la necessitat de comprar el material pirotècnic en establiments autoritzats i de seguir els consells i les normes d’utilització apuntats pels fabricants, així com encendre’ls amb metxa i a terra, no pas a la mà per després llançar-los. Evidentment, també s’han d’evitar tirar-los a ningú i fer-los servir prop de zones amb vegetació. També es demana dur-los a una bossa i no pas a les butxaques i no fer-ne ús si s’ha begut o s’ha consumit drogues. Es recorda que “una mala manipulació del material pirotècnic pot provocar incendis, cremades, mutilacions, danys a l’oïda i la vista, i intoxicacions”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending