Satisfacció entre els temporers per la flexibilització per a l’accés a la quota general

El representant d’Argentinos en Andorra manté una trobada amb el secretari d’Estat d’Interior i el director d’Immigració per analitzar els canvis normatius que començaran a operar a partir del 3 d’abril

Marcelo Ponce fa una important tasca de divulgació.
Marcelo Ponce fa una important tasca de divulgació. ARXIU

Els treballadors temporers han rebut amb satisfacció els canvis aprovats pel Govern en matèria de quotes laborals, que suposen una major facilitat per accedir a la quota general malgrat que hi ha algunes traves de difícil solució, sobretot en el cas dels ciutadans argentins. “És un moment històric i n’estem molt satisfets. És una enorme alegria”, ha valorat el portaveu de l’associació Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, que ha estat el col·lectiu que més s’ha mogut per obtenir una major flexibilització en les quotes.

Ponce s’ha reunit aquesta tarda amb el secretari d’Estat d’Interior en funcions, Joan León, i amb el director d’Immigració, Jesús Guardiet. Malgrat que els canvis reglamentaris ja s’havien anunciat el 9 de febrer i haurien de començar a operar el 3 d’abril, a molts temporers no els haurien quedat clares les noves indicacions. Després de la trobada de Ponce amb els dirigents governamentals, segons que ha reconegut el representant d’Argentinos en Andorra, la situació és d’allò més clara.

En aquest sentit, Ponce ha celebrat que es redueixi a la meitat el nombre de temporades per poder accedir a la quota general. Passa de sis a tres temporades, sempre que siguin en el mateix sector laboral i la mateixa naturalesa de feina i encara que no siguin temporades consecutives. Això sí, cal que s’actualitzin els penals per garantir que no hi ha cap problema, cap anomalia. L’accés a la quota general també es pot fer havent treballat dues temporades a Andorra sempre que s’acreditin dos anys de feina al país d’origen i una sola temporada però dos anys d’experiència laboral.

Una de les traves que hi ha és el denominat certificat de serveis i remuneracions, que en el cas argentí és molt complicat d’obtenir

La feina sempre ha de ser legal i per tant amb cotització a la seguretat social que correspongui. Això en el cas argentí, admet Ponce, pot ser un inconvenient. Perquè a banda dels penals, que sempre s’han d’acreditar, l’experiència laboral s’ha de certificar a través d’un document, diu el representant d’Argentinos en Andorra, que és del tot obsolet i que no és que no es pugui aconseguir de manera electrònica. És que molts funcionaris argentins no saben ni que existeix. Per a xilens, colombians o veneçolans, l’acreditació de la feina és relativament més senzilla.

Ponce també ha celebrat que s’hagi solucionat la qüestió que afectava els conductors, vist que també n’hi ha molts que són originaris de l’Amèrica Llatina. Que hi pugui haver “més treballadors de quota anual” seria l’objectiu i des del col·lectiu de treballadors temporals la notícia és ben rebuda. Ara mateix, de forma més o menys activa, Argentinos en Andorra mobilitza unes 5.100 persones, no pas totes temporeres.

IRREGULARITATS

En la reunió amb León i Guardiet, ha quedat clara la voluntat de l’administració, segons Ponce, de ser molt més transparents i que hi hagi una millor comunicació entre les parts. No obstant, el que sembla evident és que no hi haurà oficina del treballador temporer. Sí que hi haurà una festa del treballador de temporada, el 18 d’abril. Es farà al centre cultural de la Llacuna, on també hi haurà una exposició de l’associació.

“Entenem que davant una necessitat algú pugui fer allò que no toca. Ho entenem i fins i tot hi empatitzem. Però hem de tenir tots clar que si mantenim actituds que no toquen l’únic que fem és alimentar la bèstia”

Durant la reunió, al portaveu d’Argentinos en Andorra també se li han mostrat les diverses actes que s’han aixecat en les inspeccions fetes en diferents establiments de restauració i hostaleria. Algunes irregularitats s’han detectat i també s’han obert expedients sancionadors. Ponce ha reconegut que almenys en dos casos s’han detectat anomalies protagonitzades per empresaris argentins que s’aprofitaven de compatriotes.

Marcelo Ponce ha explicat que després del treball de sensibilització fet des de l’associació i les indagacions fetes pels corresponents departaments de l’administració, l’escenari està molt més clar i els immigrants que arriben al país tenen clar que no poden treballar en ‘negre’ ni acceptar pràctiques que no estan cobertes legalment. “Entenem que davant una necessitat algú pugui fer allò que no toca. Ho entenem i fins i tot hi empatitzem. Però hem de tenir tots clar que si mantenim actituds que no toquen l’únic que fem és alimentar la bèstia”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending