Protecció civil i Bombers esperen un estiu tranquil als boscos

Durant els mesos de juny, juliol i agost de l’any passat es va haver d’actuar en deu focs de vegetació que es van poder controlar en poques hores i amb l’actuació de tres camions de mitjana

Cristian Pons i Jordi Farré durant la compareixença.
Cristian Pons i Jordi Farré durant la compareixença.

Els departaments de Protecció civil i de Bombers esperen, ara per ara, tenir un estiu tranquil als boscos. De fet, segons que ha anunciat el director adjunt del cos d’extinció d’incendis, Jordi Farré, ha explicat que gràcies a les darreres pluges ara mateix el risc d’incendi és baix. I no s’espera que en el curs de les properes setmanes es passi de moderat. Els mesos de juny, juliol i agost de l’any passat els bombers van haver d’actuar en una desena de focs de vegetació que es van poder extingir amb certa celeritat i amb el concurs, de mitjana, de tres camions.

Farré, juntament amb el director de Protecció civil, Cristian Pons, han presentat el dispositiu, la campanya antiincendis per aquest estiu, tot recordant que aquesta setmana hi ha un primer element de ‘conflicte’ amb la celebració de la revetlla de Sant Joan. Una de les qüestions que cal tenir en compte ara que amb el coronavirus s’ha posat de relleu la necessitat de desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic és que aquest producte és incompatible amb el foc. Per tant, qui vulgui llançar petards ha d’estar segur que prèviament no ha tocat l’esmentat gel.

Pons i Farré han exposat les eines que tenen a l’abast i els protocols que de forma genèrica usen els dos departaments. Una part de la informació es pot consultar a la pàgina electrònica incendis.ad alhora que enguany s’estrena una web dedicada íntegrament i exclusivament als berenadors, que poden ser precintats a partir d’un cert risc d’incendi. Si el perill és extrem, no només es tanquen aquestes instal·lacions sinó que la «vigilància passa a ser absoluta» i es pot «limitar l’accés a certs llocs forestals», com ha recordat el director de Protecció civil.

Farré ha explicat que incendis que van comportar la crema de vegetació, durant tot l’any passat, n’hi va haver 37, dels quals, deu durant els tres mesos centrals d’estiu. Pons ha informat que al 2020 hi va haver 337 comunicacions de cremes controlades, sobre 21 de les quals es va decretar la suspensió. El director de Protecció civil ha explicat que la crema és un fet excepcional quan les restes vegetals que s’hagin d’eliminar no es puguin traslladar al forn incinerador.

Etiquetes

Comentaris

Trending