Preocupació per l’increment de casos violents que Interior considera “concrets i puntuals”

Rossell atribueix gran part dels fets viscuts les darreres setmanes -detencions per extorsió, furts, intents de robatori exhibint navalla- als efectes de la pandèmia sobre la salut mental de les persones

Els condecorats amb les autoritats presents a l'ambaixada.
Els condecorats amb les autoritats presents a l'ambaixada. Toni Solanelles

Preocupació. Però relativa. Així s’ha mostrat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, en se preguntat per l’increment de casos violents al carrer que poden comportar una major inseguretat ciutadana. Rosell considera els darrers fets haguts -detencions per extorsió, furts amb força, intent de robatori exhibint navalla- “concrets i puntuals”. El titular ministerial ha fet aquestes manifestacions en un acte a l’ambaixada espanyola, on s’han condecorat diversos membres de la policia andorrana.

Tant Rossell com l’ambaixador del Regne d’Espanya al Principat, Àngel Ros, i el conseller d’Interior de la legació diplomàtica, el coronel Fernando Gutiérrez Vargas, han coincidit en les bones relacions policials entre tots dos països. “La col·laboració entre Espanya i Andorra, també amb França, és perfecta”, ha destacat el ministre. És una “col·laboració estreta i molt propera”. Més o menys el mateix que han manifestat Ros en declaracions prèvies a la imposició de les medalles i Gutiérrez Vargas durant l’acte institucional.

L’ambaixador ha destacat que les condecoracions estaven concretades en set persones distintes però que era un reconeixement “a tots els servidors públics”. Ros ha lloat la col·laboració conjunta en la lluita contra el crim organitzat, els actes violents i en pro de la seguretat de la ciutadania. Tres quarts del mateix ha expressat el coronel, que ha explicat els raonaments de les condecoracions, promogudes per la guàrdia civil i acordades pel ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande Marlaska. Gutiérrez Vargas ha considerat “merescudíssimes” les distincions, la Creu al Mèrit de la Guàrdia Civil amb distintiu blanc.

Les condecoracions les han rebut el director adjunt Miquel Àngel Barbolla, la comissària Teresa Ferreira, els inspectors Marc Serrat i Ramon Torné -aquest per partida doble-, els sergents majors Raül Paz i José Martín de Haro, i el sergent Francesc Povedano

Les condecoracions les han rebut el director adjunt Miquel Àngel Barbolla, la comissària Teresa Ferreira, els inspectors Marc Serrat i Ramon Torné -aquest per partida doble-, els sergents majors Raül Paz i José Martín de Haro, i el sergent Francesc Povedano. Malgrat que es volia ‘premiar’ la cooperació global, s’ha concretat en la col·laboració policial per la Cimera Iberoamericana, la visita dels Reis d’Espanya, la Vuelta ciclista i algun cas puntual de lluita contra el contraban.

Just després de la imposició de les medalles, s’ha demanat a Rossell per l’estat de salut de les relacions policials bilaterals i, especialment, per l’increment de fets violents ocorreguts les darreres setmanes. El titular d’Interior ha afirmat que “són coses que s’han produït i que sí que preocupen. Però cal ser conscients d’on venim. Sortim d’una pandèmia que ha obligat la gent a quedar-se tancada a casa. Per tant, això són casos concrets i puntuals. El cos de policia n’està al dia i són casos, alguns, que ja estan judicialitzats”.

Àngel Ros, de forma general, ha assegurat que la col·laboració entre cossos policials és diària, que està contínuament sobre el terreny. No obstant, ha valorat, no considera que per la pandèmia i allò que hi va derivat hi hagi hagut un increment de demandes. Sí que el conflicte a Ucraïna va portar l’ambaixada i les autoritats espanyoles a mobilitzar-se a petició del Govern del Principat per aconseguir repatriar ciutadans andorrans que estaven a Kíiv.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending