Policia i advocats posen negre sobre blanc com actuar davant l’assistència als detinguts

El ministeri i el col·legi professional signen un protocol per deixar clar aspectes que ja estan regulats per llei i actualitzar algunes pràctiques que ja havien quedat obsoletes

Els detinguts solen ser traslladats a les dependències policials.
Els detinguts solen ser traslladats a les dependències policials. Toni Solanelles

Quan és absolutament necessari que un advocat acudeixi a les dependències judicials en cas d’una detenció o quan pot esperar. Com comunicar una designació. Evitar que apareguin en dossiers dades personals dels advocats que no són crucials. Aquestes són algunes de les coses que haurà de posar negre sobre blanc el nou protocol firmat entre la policia, a través del ministeri d’Interior i el Col·legi d’Advocats.

El protocol, firmat aquest dijous, que des del servei de policia s’ha publicitat i la setmana que ve se n’haurien de donar més detalls, té per finalitat potenciar la col·laboració entre les dues institucions i pretén regular i definir l’actuació dels advocats i dels agents de policia, en el marc de les detencions i de les declaracions de persones detingudes i sospitoses davant del cos de policia. Tot i que moltes d’aquestes actuacions estan regulades per la llei, totes dues institucions han cregut necessari precisar determinades pautes, als efectes de garantir de manera efectiva el conjunt dels drets dels detinguts i de les persones sospitoses, d’optimitzar els recursos de funcionament i de reforçar les mesures de seguretat. Es deixa clar que si un detingut no ha de declarar segons a quina hora pel motiu que sigui, l’advocat no tingui l’obligació d’haver d’acudir a les instal·lacions policials.

Entre altres coses, el protocol també regula els mecanismes de comunicació de les detencions a l’advocat de guàrdia així com les obligacions, les incompatibilitats i els drets dels advocats. Fins ara, per exemple, les notificacions encara es fan per fax. O apareixen els números de telèfons mòbils dels lletrats en els dossiers, essent, al capdavall, una vulneració de les dades personals. El protocol també preveu la creació d’una agenda diària de l’advocat de guàrdia que ha de permetre una millor optimització dels recursos, així com la incorporació  de diverses mesures destinades a garantir la seguretat dels advocats.

Etiquetes

Comentaris

Trending