Nou policies obtenen el certificat elemental de muntanya

Els professionals de la Unitat d’Intervenció Tècnica del cos han completat una formació que els possibilita actuar amb més seguretat al medi natural

Comentaris

L'esquí de muntanya, una part elemental de la formació per assolir el CEM.
L'esquí de muntanya, una part elemental de la formació per assolir el CEM. Policia d'Andorra

La Unitat d’Intervenció Tècnica (UIT) de la policia andorrana tindrà professionals encara més qualificats. Després d’una formació d’alt nivell amb especialistes del cos i de la Gendarmerie, nou policies obtindran aquest mes de març el Certificat elemental de Muntanya (CEM) al haver superat els dos mòduls d’aquesta instrucció.

Aquesta formació consisteix en dos mòduls: el d’estiu i el d’hivern. El primer ja el van completar el passat estiu, i ara han dedicat les darreres setmanes a acabar el segon, amb unes classes impartides per dos formadors del grup de muntanya del cos de policia i dos membres de la secció d’alta muntanya de la Gendarmerie francesa de la secció d’Occitània i el departament d’Arieja. Consisteixen en deu dies de formació de coneixements teòrics i pràctics per intervenir amb la màxima seguretat en territori muntanyenc i saber calcular els riscos que comporten els desplaçaments en un entorn molt complex.

Aquest hivern, el mòdul s’ha centrat en el coneixement del medi natural, tècniques d’orientació, d’esquí i alpinisme, així com en la recerca de víctimes d’allau gràcies a les tècniques de recerca amb DVA, pala i sonda, i en com desplaçar-se amb seguretat pel territori. Sobretot perquè hi ha casos en què és necessari actuar ràpidament i coordinar-ho amb altres serveis d’emergències.

Les allaus són un dels grans objectes d'estudi per obtenir el CEM.
Les allaus són un dels grans objectes d'estudi per obtenir el CEM.

El passat estiu, els policies van treballar els equips de protecció i el material bàsic per assegurar-se durant l’escalada, vies ferrades i ràpel. Es van iniciar en dry-tooling, una tècnica d’escalada alpina en sec amb piolets, i també van tractar mètodes d’orientació, coneixement del terreny i interpretació dels butlletins meteorològics. La part pràctica va consistir a recórrer l’aresta del pic d’Escobes de sud a nord.

Els requisits per optar a aquesta formació són superar una prova d’accés cronometrada a 1.000 metres de desnivell pel mòdul d’estiu, i una altra a 600 metres pel mòdul hivernal portant una motxilla de 6 quilos. Un cop superada la formació, els nous policies han rebut la distinció que els acredita en una cerimònia a la sala d’actes del despatx central.

Formació CEM muntanya PREMSA 13 (1)
Formació CEM muntanya PREMSA 13 (1)

Altres cinc policies de la mateixa unitat (UIT) s’han afegit al mòdul d’aquest hivern i realitzaran el següent estiu l’última part del programa amb l’objectiu d’acabar obtenint el CEM. La formació també serveix per descobrir a policies susceptibles d’accedir a un nivell superior, que puguin aconseguir en un futur el Diploma de Qualificació Tècnica de Muntanya (DQTM), que també imparteix la Gendarmerie als Alps francesos.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending