Mobilització dels funcionaris de la presó per reclamar un augment de sou que Espot els va prometre

Més de mig centenar d’agents i tècnics estan articulant una demanda judicial després que l’administració els hagi denegat l’increment salarial que inicialment contemplava la modificació de la llei que regula el cos

Una imatge de l'accés al centre penitenciari.
Una imatge de l'accés al centre penitenciari. Toni Solanelles

Els funcionaris de la presó -agents i tècnics- s’estan mobilitzant per tal d’articular una demanda judicial contra l’administració per reclamar un increment de sou al qual el cap de Govern, Xavier Espot, s’hauria compromès i que fins i tot es va plasmar a través d’una disposició addicional en la modificació de la llei que regula el cos. Ara, després de demanar per la via administrativa que l’executiu complís el seu compromís, la resposta ha estat que el concepte pel qual s’havia de fer l’augment remuneratori ha quedat sense efecte arran de la modificació de la Llei de la funció pública.

Aquesta segona modificació és posterior a la primera, la que tenia a veure explícitament amb Institucions Penitenciàries. Al 2018 es va fer modificació de la llei penitenciària i després que ho anunciés Espot directament es va incloure una disposició addicional per la qual s’apujava un 3,5% a base retributiva de la lletra C-1 (el complement lligat al fet de renunciar al dret de vaga) a tots els agents. La nova llei explicitava que els funcionaris de la presó no podien fer vaga a canvi de 400 euros el mes de complement. Com que el reglament disciplinari passava a ser més estricte, asseguren les fonts consultades, es va oferir l’increment salarial del 3,5% d’alguns conceptes en concret.

Els agents pensaven que el Govern faria silenci administratiu, en el darrer moment va refusar la petició. En essència, la resposta va venir a ser que amb el canvi de la Llei de funció pública, s’han modificat també els conceptes retributius i, per tant, això buidava de contingut l’addicional de la llei penitenciària

Segons les fonts, aquest increment, des del 2018 fins ara podria suposar de mitjana per als agents i tècnics afectats uns 6.000 euros. Els càlculs són que hi hauria 57 persones als quals impacta la mesura i són aquestes 57 persones les que es volen mobilitzar perquè se sumin a la demanda administrativa. Si s’hagués fet efectiu o s’hagués de fer efectiu l’increment, això suposaria a l’administració, al Govern, haver de desemborsar uns 350.000 euros en xifres rodones. Ara per ara, però, l’executiu ja ha respost que ni parlar-ne.

Algun dels sindicats amb representació a la presó, quan va canviar la direcció, va exposar el tema. I es va convenir que els funcionaris -l’increment no afecta a les darreres promocions de carcellers que s’han incorporat al centre penitenciari- tenien raó en fer la petició. No obstant, i veient l’impacte inicial de la Covid, es va endarrerir la sol·licitud. Finalment es va dur a terme i quan els agents pensaven que el Govern faria silenci administratiu, en el darrer moment va refusar la petició. En essència, la resposta va venir a ser que amb el canvi de la Llei de funció pública, s’han modificat també els conceptes retributius i, per tant, això buidava de contingut l’addicional de la llei penitenciària i feia decaure l’increment salarial projectat.

Vista la situació, els sindicats s’han mogut i ja haurien contractat un advocat perquè articuli la demanda. Però no seran els sindicats els que abanderin la reclamació judicial -entre altres coses perquè no tenen capacitat econòmica- sinó que s’ha obert la iniciativa a tots els funcionaris afectats per tal que s’afegeixin a la proposta. En certs àmbits penitenciaris hi ha el convenciment que tant l’administració com els tribunals denegaran la reclamació. Però també estan segurs que “s’ha de plantar cara” i evidenciar el malestar davant el que consideren que és un clar menysteniment cap a la professió i els compromisos adquirits.

Comentaris (12)

Trending