Marxa enrere dels penitenciaris davant el temor de perdre el complement ‘antivaga’

Més de la meitat dels funcionaris que podien acollir-se a la demanda que s’estava articulant ja havien abonat els diners per poder formalitzar la contractació de l’advocat i a partir de dilluns se’ls farà el retorn del pagat

Rètol que identifica el centre penitenciari a l'entrada.
Rètol que identifica el centre penitenciari a l'entrada. Toni Solanelles

Marxa enrere. Després que més de la meitat dels funcionaris d’Institucions Penitenciàries als quals els afectava la supressió d’una disposició legal que els havia de suposar un increment de salari hagués satisfet els diners corresponents als honoraris d’advocat, els promotors de la iniciativa han alertat del risc que l’acció legal que es volia impulsar acabi tenint conseqüències col·laterals i es pugui posar en risc el complement ‘antivaga’ que perceben molts dels treballadors de la institució.

Davant d’aquest advertiment, hi hauria hagut una desafecció generalitzada a la possibilitat d’emprendre l’acció legal. De fet, la voluntat hi era del tot. Fins al punt que les darreres hores, els promotors de la iniciativa, vinculats al sindicat SPA, van anunciar que dilluns donaran ordre a l’entitat bancària on hi ha el compte on s’havien fet els ingressos dineraris perquè retornin a cadascú els diners que ja s’havien abonat per poder fer front a la minuta demanada pel jurista que havia d’interposar la demanda administrativa.

Els impulsors de l’acció han explicat que la demanda, entre altres coses, pretenia també servir per guanyar temps i mirar que la disposició que contemplava un increment del 3,5% d’un component concret de la base retributiva i que s’havia inclòs en una modificació de la llei penitenciària, es pugui recuperar d’alguna manera en la Llei de la funció pública

Els promotors de l’acció han agraït les darreres hores el suport rebut, ja que fins que no es va advertir que l’acció podia posar en perill el complement que perceben bona part dels funcionaris per renunciar al dret de fer vaga, la majoria dels afectats estaven decidits a tirar endavant l’acció. Els impulsors de la iniciativa haurien advertit que podria estar en qüestió el complement per al conjunt dels funcionaris que el perceben, fins i tot aquells que formen part del cos penitenciari abans del 2001.

Els impulsors de l’acció han explicat que la demanda, entre altres coses, pretenia també servir per guanyar temps i mirar que la disposició que contemplava un increment del 3,5% d’un component concret de la base retributiva i que s’havia inclòs en una modificació de la llei penitenciària, es pugui recuperar d’alguna manera en la Llei de la funció pública quan aquesta sigui efectivament modificada.

De fet, hauria estat l’entrada en vigor de la normativa general que regula l’estatut del funcionari i el treballador públic el que hauria deixat sense efecte aquella disposició específica. O així ho ha respost l’administració en el marc del recurs administratiu inicialment promogut i que havia de ser l’objecte de l’apel·lació que ara s’ha desestimat.

Una imatge de l'accés al centre penitenciari.

Relacionat

Mobilització dels funcionaris de la presó per reclamar un augment de sou que Espot els va prometre

Més enllà dels temors en relació a la pèrdua del que es té assolit a partir de voler reclamar quelcom que tot i haver estat reconegut al seu dia -mitjançant una disposició legal- no s’havia percebut mai, una part del funcionariat de la presó no veia clara la reivindicació per la forma com s’havia canalitzat, a través d’un únic sindicat i sense que els altres formalment en sabessin res. I s’estimaven més que fos una reclamació conjunta o no emmarcada en cap organització sindical.

Comentaris (1)

Trending