Les ‘maniobres al·legals’ de la direcció de la presó continuen aixecant polseguera

Funcionaris que van participar al 2019 a una sessió formativa sobre redacció d’informes disciplinaris reben ara els seus certificats signats pel director adjunt com a formador i responsable d’una especialització que encara no existeix

Fragment d'un dels certificats on es veu la firma del director adjunt i el segell d'una especialitat formalment no creada.
Fragment d'un dels certificats on es veu la firma del director adjunt i el segell d'una especialitat formalment no creada.

Les ‘maniobres’ com a mínim al·legals que estan caracteritzant una part important de la presa de decisions de la direcció d’Institucions Penitenciàries, i especialment de la direcció adjunta, continuen encrespant els ànims de molts dels funcionaris de l’administració penitenciària, que veuen atònits circumstàncies que porten a pensar que el número 2 de la presó continua cercant el camí per guanyar galons sense haver de passar pels tràmits que teòricament tocarien.

El malestar s’ha disparat fa pocs dies, quan els assistents al que teòricament era una sessió informativa que es va fer ja abans de la pandèmia, i que la va encarregar l’anterior direcció a qui llavors ja era comandament de l’àrea de formació -l’actual director adjunt Oriol Magrinyà-, han rebut ara el certificat d’assistència i pel camí han canviat moltes coses. I, sobretot, Magrinyà suposadament s’atribuiria el paper de responsable de formació com a integrant d’una especialitat que ni tan sols existeix.

La sessió informativa en qüestió, per als agents del centre penitenciari que la van voler seguir, tenia com a objecte unificar criteris en la redacció d’informes disciplinaris, a banda de fer un recordatori de l’ús i el port de la boina, la salutació a la bandera i alguns elements similars més. La sessió es va fer sense incidències però pel mig han passat moltes coses -des del canvi de direcció a la crisi sanitària- i la sorpresa ha vingut ara quan els participants al curset, per dir-ho així, han anat rebent el diploma-certificat de la institució.

Funcionaris del centre temen “una altra estratègia del director adjunt per adjudicar-se la plaça sense haver de passar per un concurs-oposició i així no concórrer en la mateixa mala praxi, ja que el reglament d’especialització està gairebé enllestit i comportarà que tornin a sortir les places de formador”

El certificat el signa el director actual en tan què responsable institucional del centre i, també, Magrinyà com a responsable de formació. Es deixa clar que allò que era una sessió informativa fa tres anys ara és una acció formativa inicial i que Magrinyà la va realitzar en qualitat de formador. Al costat de la seva firma hi apareix un logotip, s’ha dit, d’una especialització, la relativa a imatge corporativa, que encara no s’ha formalitzat. Vaja, que oficialment no existeix.

Segons les fonts consultades, la llei del cos penitenciari no contempla dita especialitat i el reglament d’especialitats, justament, es va parar al seu dia en constatar que el concurs de formadors, impulsat justament pel director adjunt, no s’ajustava a Dret. El malestar més evident és el que protagonitzen aquells funcionaris que al seu dia es van presentar al concurs de formadors i que van veure com les males maneres de Magrinyà feia decaure el procés i ara veuen “amb sorpresa que el director s’ha adjudicat el títol de formador sense passar cap concurs, aprofitant-se del càrrec i com a cap de la unitat de formació”.

A priori, tothom s’hauria d’esperar a l’aprovació oficial del reglament de formador per veure quines condicions cal complir alhora que caldrà, també, que es convoquin les places de formador, que ara mateix no estan sobre la taula. Entre els principals afectats hi ha la sensació que es tracta “d’una altra estratègia del director adjunt per adjudicar-se la plaça sense haver de passar per un concurs-oposició i així no concórrer en la mateixa mala praxi, ja que el reglament d’especialització està gairebé enllestit i comportarà que tornin a sortir les places de formador”.

Comentaris (17)

Trending