Interior descarta fer anàlisis per aclarir si la droga que consumeixen els joves està adulterada

Malgrat les sospites que hi ha ‘partides’ més addictives, de moment no hi ha cap evidència i es continua deixant en mans de l’autoritat judicial que decideixi quines analítiques dur a terme

Marihuana comissada en una de les darreres policials per combatre la venda de droga a adolescents.
Marihuana comissada en una de les darreres policials per combatre la venda de droga a adolescents. POLICIA D'ANDORRA

El ministeri d’Interior no té, ara per ara, cap intenció concreta de fer analitzar de forma específica la droga que es confisqui en les operacions que pugui dur a terme la policia. Especialment, aquelles operacions que combatin la facilitació d’estupefaents entre la població juvenil. Malgrat la sospita, expressada sobretot per progenitors de menors consumidors, que cada cop la marihuana, sobretot, és més addictiva, no hi hauria cap evidència que això sigui així i, per tant, es continuarà operant amb els procediments habituals.

Per tant, segons que han assegurat fonts oficials de Govern, continuaran sent les autoritats judicials les qui decideixin com procedir en cada cas. De fet, segons que han explicat fonts judicials, normalment quan la policia intervé droga, formalment se la posa a disposició del responsable judicial que oficia el cos d’ordre perquè porti l’estupefaent comissat a analitzar al laboratori de salut pública al recinte hospitalari de Nostra Senyora de Meritxell.

Marihuana comissada per la policia en el marc de l''Operació Estella'.

Relacionat

Clam perquè s’analitzi la marihuana que comissa la policia perquè cada cop és més addictiva

Però aquest pas sols té per objecte confirmar que es tracta realment de droga i de quin tipus de droga és (cocaïna, heroïna…). Però no es busquen altres concrecions com les que els progenitors i fins i tot algun col·lectiu social com l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc reclamarien que es busqués davant el convenciment que els menors i adolescents cada vegada consumeixen droga -habitualment marihuana o haixix- més addictiva i que els porta, presumiblement, a tenir una major necessitat d’haver de consumir, entrant en un perillós espiral.

En tot cas, hi podria haver dos tipus d’adulteracions. Una, que no tindria res a veure amb el que insinuen les famílies d’adolescents addictes, és la possibilitat que els traficants barregin la marihuana amb altres herbes per guanyar quantitat i, per tant, pel mateix preu donar menys producte. La mescla es pot fer amb qualsevol herba verda. Algunes vegades amb fulles de julivert sec, que evidentment té un cost molt més baix que el de la maria. Aquesta barreja seria aparentment innòcua.

2021 03 12 fotoNORIA HD 2
Droga comissada en l'operació denominada 'Nòria': s'hi van trobar variants diferents, com la 'Blueberry', forta de THC.

També hi hauria la possibilitat que l’herba de ‘maria’ es fregués amb cocaïna o heroïna per fer-la, llavors aparentment sí, més addictiva. Però pel sabor, aparentment, es detectaria ràpid i fins i tot tindria un mal gust que la faria poc ‘comestible’. Adulterar la marihuana, amb el cost relativament baix que té, amb altres productes no sembla que seria el que més podria passar. També és cert, han indicat les fonts consultades que, encara que no ho sembli, hi ha varietats diverses de marihuana, amb algunes de realment molt potents.

En algun cas s’haurien barrejats estupefaents diversos destinats al mercat juvenil com ara marihuana i èxtasi. Però haurien estat els propis adolescents els qui haurien fet la mescla a mode de banc de proves

Normalment, d’aquestes varietats més fortes no n’arriba al mercat del Principat. I si ho fan, és de manera tan barrejada amb el julivert en qüestió que es deia que en el camí ja ha anat perdent força. Ara, això no treu que puntualment, segons que han indicat les fonts judicials, pugui arribar part d’alguna d’aquestes partides més potents. Però molt puntualment. L’altra qüestió, reconeguda per alguns progenitors, és que arran d’alguna de les operacions amb menors implicats que s’han fet esclatar els darrers anys s’hagi descobert que els propis menors fan ‘invents’ amb la marihuana que adquireixen.

Emulant ‘jocs d’adults’ o ‘receptes’ que troben o haurien trobat per Internet, segons que han admès els pares, s’hauria trobat que haurien ‘cuinat’ la marihuana com en altres casos es fa amb la cocaïna, que s’inclou en pastissos o similars. En algun cas s’haurien barrejats estupefaents diversos destinats al mercat juvenil com ara marihuana i èxtasi. Però haurien estat els propis adolescents els qui haurien fet la mescla a mode de banc de proves. I amb un impacte que dificilment els donaria ganes de repetir.

Comentaris (4)

Trending