Els greus i reiterats incidents amb un intern encenen el malestar al centre penitenciari

Pres des de fa poc més d’un mes arran d’una causa de drogues i un altercat posterior amb els policies que el custodiaven, aquesta setmana ha agredit funcionaris de la presó, inclòs un comandament, i generant una batussa per poder-lo reduir

Accés principal al centre penitenciari.
Accés principal al centre penitenciari. Toni Solanelles

Després d’unes setmanes de calma, la tensió i el malestar han tornat al centre penitenciari. Més enllà que fa un temps s’han de gestionar una mitjana de presos sensiblement superior a la que solia ser habitual amb anterioritat, al que ha encès totes les alarmes ha estat el comportament d’un reclús i les decisions que s’estan adoptant al tomb dels incidents que l’intern està causant ja d’ençà del seu ingrés, ara a poc més d’un mes. Els funcionaris esperen que la direcció del centre i els tribunals adoptin les mesures escaients.

I és que en cas contrari, hi ha el temor que la situació sigui insostenible. I, en principi, el pres en qüestió, ha de fer estada a la Comella durant un bon temps. D’entrada, li van ser imposats deu mesos, justament, per l’altercat que va protagonitzar amb els agents de la policia que el custodiaven durant la seva estada en dependències policials després de la seva detenció i abans de passar a disposició judicial. Però encara ha de respondre per la causa principal o, almenys, la que inicialment li va valdre l’arrest, un cas de suposat tràfic i consum de droga emmarcat en la denominada ‘Operació Queen’.

Els vigilants penitenciaris esperen que tant la direcció del centre com els tribunals corresponents adoptin mesures contundents perquè la situació amb el pres no acabi sent ingestionable

L’intern, des que va entrar al centre penitenciari amb un fortíssim síndrome d’abstinència com feia temps que no es veia a la Comella, acumula expedients des del primer dia. Els insults als agents i les amenaces estarien a l’ordre del dia i això li hauria valgut aquests primers expedients. Però segons les fonts consultades, aquesta setmana la situació hauria anat a més. Una altra vegada hauria insultat un agent, i quan un comandament li va recriminar el fet, li hauria donat un cop de peu que va comportar una batussa per tal d’immobilitzar-lo.

Reclús i funcionaris s’haurien rebolcat per terra. Una vegada reduït, automàticament se’l va enviar a una cel·la d’aïllament com a ‘càstig’, un procediment habitual quan hi ha un incident d’aquest tipus. També com marca el protocol, es va sotmetre l’intern a una revisió forense que va comportar com a recomanació, a partir de les explicacions fetes pel jove, que no podia quedar-se aïllat. Per tant, tot plegat va quedar com si no hagués passat res. I els agents comencen a estar farts del comportament del reclús i del fet que no s’adoptin mesures contundents.

Ho comparen, per exemple, amb la primera condemna ferma que li van imposar per la via ràpida i que val perquè estigui reclòs ara al modul dels penats. Aquells deu mesos de presó per enfrontar-se als policies. Consideren els vigilants penitenciaris que són funcionaris, els de la Comella, del mateix nivell que els del despatx de l’Obac. Com que de moment el ‘feed-back’ no seria el que consideren que pertoca, la tensió i el malestar, segons les fonts, és ben palpable. I és que tenen clar que una cosa és un anada d’olla o un mal comportament puntual i l’altra és que està succeint aquest intern.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending