Els comuns ‘recuperaran’ les competències del sometent

Els grups de la majoria esmenen la proposició de llei de Protecció Civil per eliminar disposicions sobre l’organització d’aquest òrgan, ja que entenen que són les corporacions les que han de decidir

Eva López, Ester Molné i Raül Ferré van presentar la proposició de llei.
Eva López, Ester Molné i Raül Ferré van presentar la proposició de llei. LIBERALS

El sometent seguirà sota control únicament i exclusivament dels respectius comuns. Així ho marcarà la futura llei de protecció civil després de les esmenes que han presentat els grups de la majoria. El text original establia tota una sèrie de disposicions com ara el nombre d’integrants i com s’havien d’escollir, formar i organitzar. Les queixes de les corporacions parroquials ha fet rectificar i els grups que modificaran la proposició legislativa per mantenir la situació actual.

I és que fonts dels grups han admès que un cop van veure la llei, els comuns els va avisar que una regulació tan detallada -per exemple en el seu article 62 establia que havia d’estar compost per “entre vint a trenta persones” així com altres punts- topava amb un altre text legal. Concretament, el que defineix les competències de les corporacions parroquials. I aquest deixa clar que el sometent és responsabilitat exclusiva d’aquestes.

Per tant, bona part de les disposicions de la llei sobre aquest òrgan quedaran escapçades amb les esmenes presentades per la majoria. “Els comuns seran qui ho organitzin tot. Hauran de decidir cadascú quin és el règim d’elecció i nomenament”, han explicat les fonts consultades des d’Altaveu. “Tot dependrà d’ells”, avancen.

Jordi Font i Susanna Vela durant la compareixença.

Relacionat

El PS exigeix suprimir el sometent perquè és un cos militar sense cabuda en el marc constitucional

El que ha volgut deixar clar és que, a diferència de la proposta del Partit Socialdemòcrata, ells volen sometent. “El mantenim, però deixem més autonomia als comuns perquè així ho diu la Llei de competències”, indiquen. El que també s’afegirà és que cada parròquia haurà d’arribar a convenis amb Protecció Civil per garantir la correcta formació dels membres d’aquest òrgan tradicional.

En total, els grups de la majoria han presentat 17 esmenes al text, que se sumen a les 19 del PS. Totes elles s’hauran d’analitzar ara a la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals. Un altre canvi que es vol introduir des de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos fa referència a la definició que es dona al concepte “emergència o ordinària”.

Eva López, Ester Molné i Raül Ferré van presentar la proposició de llei.

Relacionat

La llei de Protecció Civil recupera el sometent i preveu un centre nacional d’emergències al 2025

La llei original la designa com a “una situació que implica un risc greu per a una pluralitat indeterminada de persones i que fa necessària l’adopció de mesures extraordinàries per fer-hi front”. També s’hi afegeix “les catàstrofes i calamitats públiques, les emergències que ultrapassen els recursos i els mitjans humans i materials dels serveis operatius competents, o en què s’esgotin o sigui previsible l’esgotament dels recursos i mitjans esmentats com a conseqüència de la durada d’una emergència ordinària”. El text estableix que “ha de ser declarada per l’autoritat que correspongui, segons es tracti d’una emergència d’àmbit nacional o d’una emergència d’àmbit comunal”. El que s’afegirà és que pugui ser “acordada verbalment” per agilitzar la seva declaració en cas necessari i que s’hagi de “ratificar” en un termini de 72 hores.

Comentaris (2)

Trending