Estupefacció a la policia per la nova estructura i el canvi de cromos entre els inspectors

El director justifica els moviments per “incentivar els professionals del comandament” i assegura que en la majoria de casos era una demanda dels propis funcionaris i que les modificacions s’han rebut bé

El director de la policia, Jordi Moreno, és un dels avaladors del concurs.
El director de la policia, Jordi Moreno, és un dels avaladors del concurs. Toni Solanelles

La partida d’escacs protagonitzada pel director de la policia, Jordi Moreno, entre alguns dels principals comandaments del cos ha deixat estupefacte bona part de la institució. Per molt que Moreno s’hagi esforçat a dir que eren canvis volguts, demanats, ningú no s’ho acaba de creure. Sia com vulgui, cinc dels set inspectors del cos canvien d’unitat en la nova estructura policial. Aquest matí, el ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, ha comunicat els cessaments i les noves designacions.

La tensió de les darreres setmanes s’ha transformat en estupefacció. Segons el director de la policia els canvis tenen com a objecte “incentivar la motivació professional, aportar noves idees”. Moreno ha assegurat que els canvis, en part, havien estat demanats pels propis interessats i ha explicat que en comunicar els moviments de peces ha obtingut una bona resposta. Era, sense cap mena de dubte, la seva sensació. La moguda ha estat important. Més gran d’allò que s’esperava fa unes setmanes, però menys sagnant -en molts dels casos- del que alguns van poder intuir aquest dimecres quan es va publicar el nou organigrama anonimitzat.

CANVI DE CROMOS

La jubilació del director adjunt Jordi Boixader ha desencadenat, com ha explicat Moreno, la modificació estructural, amb una cúpula que ara integren tres directors. Sense citar les denominacions tècniques, l’adjunt coordinador, Bruno Lasne, assumeix de forma directa tot el que té a veure amb patrullers i grups especials i l’àrea d’investigació. El número 3 del cos, Miquel Àngel Barbolla, dirigirà la policia administrativa com fins ara i incorpora, no pas al seu grat, circulació i fronteres.

Un rètol per distingir l'espai per estacionar reservat a la policia.

Relacionat

Tensió màxima a la policia davant una reestructuració ‘anònima’

Dels inspectors, que en molts casos són la corretja de transmissió efectiva de la feina policial, només dos continuen on estaven. Els responsables de seguretat ciutadana i de delictes econòmics, per dir-ho planerament, segueixen als seus llocs, contradient el que el propi Moreno ha dit: sacsejar l’arbre perquè n’hi ha que “s’acomoden entre cometes”. El director policial ha afirmat que el fet que ara no s’hagin mogut en aquests dos casos concrets, no vol dir que no es puguin fer més endavant. Però ha deixat clar que el cas de l’inspector cap de delictes econòmics “és molt simple”: té casos clau entre mans (BPA) i ha anunciat que en breu es prejubilarà.

Per la resta, l’inspector fins ara responsable de les dues unitats de policia administrativa passa a ocupar-se d’una unitat tècnica que incorpora tot el tema tecnològic. El que era el màxim responsable d’aquesta àrea d’investigació tècnica sense tecnològics però amb delictes contra el patrimoni, salta a fronteres. I el fins ara inspector de fronteres, s’ocuparà de tota la policia administrativa. I encara dos inspectors més canvien de cromo: qui liderava els grups especials passarà a dirigir la unitat d’investigació per excel·lència (delictes contra persones, drogues, patrimoni). I l’inspector que dirigia aquesta darrera unitat amb els delictes tecnològics inclosos s’ocuparà dels grups especials d’intervenció.

JUSTIFICACIONS

El director del cos ha admès que la modificació de l’estructura i el ball de noms és decisió seva, que havia estat comentada amb els directors adjunts, que estaven al corrent dels canvis i que els respecten. El ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, present en una compareixença per fer pública la nova organització policial, també ha assegurat que la modificació havia estat posada sobre la taula del ministeri i s’havien valorat diversos escenaris i reflexionat sobre la idoneïtat dels canvis. I que en tot cas amb anterioritat li havia arribat cap mena de “descontentament”.

“Hi ha un compromís durant el primer semestre del 2022 de treure places de totes les escales, intermèdia, executiva i superior”

Moreno, que ha admès en certa manera que els seus adjunts no estan d’acord amb tots els canvis o, almenys, que Lasne i Barbolla haurien fet “petits moviments” de manera diferent, ha assegurat que els canvis d’inspector que s’han dut a terme responen al fet que “per canvi d’estructura eren els que en aquests moments era més fàcil de poder canviar”. El director del cos ha explicat també que “hi ha un compromís durant el primer semestre del 2022 de treure places de totes les escales, intermèdia, executiva i superior”. Hi ha citat llocs de sergent, sergent major, inspector, inspector major i alguna plaça de comissari.

L’ara prejubilat Boixader hauria recomanat alguns moviments que Moreno finalment no ha fet. O ha fet de manera distinta a la inicialment plantejada. Amb tot, el director ha assegurat que la relació amb els seus adjunts -que s’han desmarcat tant com han pogut d’estar presents en els anuncis de nova estructura i de cessaments i designacions- és “molt cordial i molt perfecta”.

MO I GSMO

Entre d’altres, la nova estructura policia oficialitza el denominat grup de suport de manteniment a l’ordre (GSMO). Curiosament, aquest grup està integrat a la unitat de seguretat ciutadana. En canvi, el grup de manteniment a l’ordre (MO) al qual dóna suport fa part de la unitat especial tècnica. Moreno ha vingut a dir que no hi ha prou recursos humans perquè les persones formades i que integraran el GSMO puguin dedicar-se en exclusiva als antidisturbis. “Ara per ara no podem agafar aquests agents i que es dediquin només a això” perquè, ha assegurat el director de la policia, “seria desvestir un sant per vestir-ne un altre”.

estructura
La nova estructura projectada a la pantalla de la sala de premsa de Govern. Toni Solanelles

Com ha fet en altres preguntes, el ministre Rossell ha intentat sortir en la defensa de Moreno. I ha recordat que el GSMO era “una de les menes peticions arran de la problemàtica derivada de les festes majors”. Si la configuració d’aquest grup s’ha endarrerit seria, entre altres coses, per la pandèmia. Perquè hi ha hagut altres necessitats i, també, perquè les festes majors que treien la son al titular d’Interior no s’han pogut celebrar com seria de normal els dos darrers estius. Fets els canvis, les properes setmanes seran de reajustaments i traspassos de poders. A mitjan desembre la nova estructura amb els nous cromos de l’àlbum degudament enganxats ha d’estar en marxa.



“Contra Polònia hi havia tants o més efectius que contra Anglaterra”

El director de la policia, Jordi Moreno, ha evitat confirmar o desmentir que la policia hagués desbordat fa un parell de setmanes arran del partit internacional de futbol entre les seleccions d’Andorra i Polònia. Mig ajudat com en altres moments de la compareixença pel ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, que ja va haver de respondre una pregunta similar al Consell General, Moreno ha assegurat que per al control dels aficionats polonesos hi havia “moltíssima gent, tants o més efectius que per al partit contra Anglaterra”. I ha intentat justificar perquè no hi va haver les respostes que la ciutadania de Príncep Benlloch esperava, per exemple, quan van tenir dificultats, pel fet que els agents “es posen en llocs més a la vora de l’estadi de futbol”. No obstant, ha assegurat que es van rebre tretze demandes d’intervenció i que es van respondre totes.



 

Comentaris (9)

Trending