Tensió màxima a la policia davant una reestructuració ‘anònima’

La jubilació d’un dels directors adjunts ha acabat per fracturar la direcció, ha portat Moreno a modificar l’organització del cos i el fet que s’hagi anunciat el dibuix però no qui ocuparà els llocs de comandament està enrarint més encara un ambient ja complexe

Un rètol per distingir l'espai per estacionar reservat a la policia.
Un rètol per distingir l'espai per estacionar reservat a la policia. Toni Solanelles

Hores de màxima tensió a l’edifici de l’Obac. El despatx central de la policia fa dies que bull. La jubilació del director adjunt Jordi Boixader obligava a refer, poc o molt, l’estructura del cos. Tot i que era sabut des de feia temps que el fins fa poc director adjunt responsable de l’àrea d’investigació plegaria, s’ha trigat un mes i mig a anunciar la reorganització del cos. Però només s’ha publicitat el dibuix de l’estructura. No els noms de les persones que comandaran unitats i grups. I aquesta circumstància està enrarint més si cal l’ambient ja de per sí complexe que es viu al cos.

El nou reglament estructurador és vigent des d’aquest dijous mateix. Un primer element clar és que la nova organització s’ha acabat publicitant, de manera genèrica, amb els dos directors adjunts fora de joc. L’adjunt coordinador, Bruno Lasne, que assumirà la policia criminal que fins ara havia dirigit Boixader, és de viatge oficial i professional a Turquia, en un congrés de la Interpol. El segon adjunt, Miquel Àngel Barbolla, també hauria quedat al marge dels canvis que gairebé de forma unilateral hauria impulsat, a les portes de la jubilació, el director, Jordi Moreno, amb l’aval teòric del ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.

Jordi Boixader, sense uniforme, conversant amb l'inspector Ramon Torné.

Relacionat

La jubilació d’un dels directors adjunts obliga a repensar la cúpula policial

Amb la direcció fracturada -si una cosa tenia Boixader, asseguren les fonts, és que garantia l’equilibri entre els altres tres directors-, s’espera que aquest dijous o a tot estirar divendres es destitueixen els comandaments i es nomenin de nou aquells que pertoqui. Es dóna per fet que hi haurà més moviment del que inicialment semblava. I d’aquí, en part, la tensió. Lasne, s’ha dit, ‘guanya’ la policia criminal i es desprèn de la unitat de fronteres i estrangeria, que va a parar a Barbolla. La nova estructura canvia la denominació d’algunes àrees i unitats. I barreja o intercanvia alguns grups alhora que incorpora departaments nous. O, en algun cas, com el grup de suport a manteniment a l’ordre, el recull de manera formal encara que no estigui de bracet amb el grup de manteniment a l’ordre.

ESTRUCTURA

Es mantenen les quatre àrees que fins ara preveien els reglaments anteriors, tot i que l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups Especialitzats passa a denominar-se Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups d’Intervenció Tècnica. Aquesta continua sota la tutel·la de Lasne i pocs canvis hauria d’experimentar. Com a conseqüència del canvi de denominació dit anteriorment, la Unitat de Grups Especialitzats passa ser la Unitat d’Intervenció Tècnica. És una modificació tècnica, que té a veure amb les especialitats dels agents. Manteniment de l’ordre s’inclou en l’esmentada unitat.

En canvi, dins de la Unitat de Seguretat Ciutadana s’hi inclou el grup de suport de manteniment de l’ordre, “per oferir assistència a les patrulles o a altres grups que ho necessitin i per intervenir en manifestacions, actes i altres esdeveniments on es concentri una gran afluència de persones”, segons el nou reglament.

Amb la direcció fracturada -si una cosa tenia Boixader, asseguren les fonts, és que garantia l’equilibri entre els altres tres directors-, s’espera que aquest dijous o a tot estirar divendres es destitueixen els comandaments i es nomenin de nou aquells que pertoqui

També es canvia la denominació de les tres unitats de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal per assimilar-les a les denominacions emprades als països veïns. I en aquesta àrea, que comandarà també Lasne i té, en principi, una comissària major (Teresa Ferreira) per sota sí que hi haurà canvis. D’entrada, hi haurà la Unitat d’Investigació General i Tècnica, que inclou tots els grups que poden donar suport a les altres dos unitats. S’hi inclou també el grup d’anàlisi operativa i mitjans tècnics d’investigació, que fins ara depenia directament d’aquesta àrea però no estava englobat en cap de les seves unitats, així com el grup de delictes tecnològics, que fins ara formava part d’una altra unitat. Caldrà veure si s’hi posa un responsable. Fa mesos que no en té oficialment. I és aquest un canvi significatiu.

En contrapartida, el grup de delictes contra el patrimoni, que fins ara formava part d’aquesta unitat, passa a formar part de la Unitat d’Investigació Operativa juntament amb el grup de delictes contra la salut pública i el grup de delictes contra les persones. La tercera unitat d’aquesta àrea es denomina Unitat d’Investigació Econòmica Financera. En aquesta unitat no s’hi preveuen grans canvis de persones. Ara, això sí, a més dels tres grups que ja la componien, inclou dos oficines, en concret l’Oficina de Recuperació d’Actius (ORA) i l’Oficina Central Nacional sobre falsificació de l’euro (OCN).

Jordi Boixader en una de les seves darreres guàrdies.

Relacionat

Boixader fa efectiva la seva jubilació i la cúpula de la policia treballa en la seva reordenació

Finalment, les dues àrees que tindrà sota la seva responsabilitat el director adjunt Miquel Àngel Barbolla seran l’Àrea de Seguretat Viària, Fronteres i Estrangeria i l’Àrea de Policia Administrativa i Suport. La primera no hauria d’experimentar, a priori, grans canvis, a banda de passar a ser dirigida per Lasne a ser-ho per Barbolla, que pot comportar certa tensió si es manté, com sembla, el comissari major Frederic Gutiérrez com a principal comandament operatiu de l’àrea. I en la segona de les àrees esmentades s’ha efectuat un canvi de denominació d’un dels grups; en concret, el grup del centre de processament de dades policials, que passa a ser el grup del centre de processament de dades policials i digitalització; i d’altra banda, el gabinet jurídic deixa de formar part d’aquesta àrea i passa a dependre directament de la direcció.

En tot cas, una estructura que fa saltar guspires, almenys sobre el paper i com a mínim fins que no se sàpiga l’encaix de les peces del puzle. Més enllà d’això, hi ha qui preveu una recta final de legislatura política i de trajectòria professional del director -probablement amb el mandat actual de Xavier Espot Jordi Moreno desemboqui en la jubilació- calenta calenta a l’Obac. I la policia és molta policia.

Documents

Comentaris (23)

Trending