Andorra dóna suport a un controvertit militar dels Emirats Àrabs perquè presideixi Interpol

Grups de drets humans acusen Ahmed Naser al-Raisi de participar en tortures i detencions arbitràries per raons polítiques al seu país

Al-Raisi pronunciant el seu primer discurs com a president d'Interpol.
Al-Raisi pronunciant el seu primer discurs com a president d'Interpol. interpol

La polèmica elecció del nou president d’Interpol, l’agrupació de cooperació policial d’abast mundial, esquitxa també Andorra. El vot del Principat ha estat per al general de divisió dels Emirats Àrabs Ahmed Naser al-Raisi, un alt funcionari d’aquell país sobre el qual hi ha l’ombra allargada de greus acusacions per violar els drets humans. Les sospites sobre el comportament del militar fa temps que se saben. I s’han incrementat els darrers temps davant la possibilitat que fos escollit líder de la Interpol. I així ha estat. Amb el vot d’Andorra.

Al-Raisi ha esdevingut aquest dijous president de l’organització després d’obtenir pràcticament el 70% dels vots de l’assemblea general en la tercera ronda de les votacions. La reunió es feia a Istanbul, a Turquia. Malgrat que el càrrec de president té un component simbòlic important, la influència és molt elevada. D’aquí els temors que un home acusat per grups de drets humans de diversos països desenvolupats d’haver participat en tortures i detencions arbitràries per raons polítiques al seu país encengués totes les alarmes. Fins i tot el secretari general de l’organització, el veritable càrrec executiu, Jürgen Stock, ha hagut d’admetre que són conscients de les acusacions i que estaran vigilants. Però que preval la presumpció d’innocència.

Amb tot, Andorra hauria apostat pel fins ara inspector general del ministeri d’Interior dels Emirats Àrabs, policia d’Abu-Dhabi en els seus inicis i format en computació i noves tecnologies des de la primera votació. Així ho va acordar el consell de ministres fa unes setmanes segons que han reconegut fonts del ministeri d’Interior del Principat, que han assegurat desconèixer la polèmica al tomb d’Al-Raisi. En aquest sentit, els consultats han assegurat que es fa un treball diplomàtic i sol ser el ministeri d’Afers Exteriors qui té més pes en la confecció del parer per decidir atès que, tot sovint, hi ha jocs d’equilibris i de suports sobre la taula.

Més enllà de la presidència, en l’assemblea general celebrada a Istanbul, amb representació andorrana encapçalada pel director adjunt coordinador del cos de policia Bruno Lasne, el Principat també s’havia de pronunciar sobre els candidats a formar part del comitè executiu d’Interpol per als propers anys. En aquest cas calia elegir una terna. Andorra ha fet costat als candidats d’Espanya, Regne Unit i Itàlia. Els dos primers, María Alicia Malo Sánchez i Will Kerr han sortit escollits.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending