L’ACU considera “discriminatori” el límit de 40 anys per optar al concurs de nous policies

L’entitat preveu portar el tema davant el Raonador del Ciutadà i recorda que als països de l’entorn aquest requisit s’ha acabat eliminant de les convocatòries a cossos especials

Un grup d'agents del cos de policia.
Un grup d'agents del cos de policia.

L’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) considera que existeix discriminació en el concurs convocat pel ministeri de Justícia i Interior per cobrir les places de nou nous agents de policia. Des de l’entitat plantegen, fins i tot, presentar una queixa davant el Raonador del Ciutadà. El fet que, a l’entendre de l’ACU, provoca aquesta discriminació és que es limiti l’edat dels candidats a un màxim de 40 anys.

L’associació recorda que en les bases del concurs, impulsat pel Govern al febrer i reactivat ara un cop superada l’emergència sanitària provocada pel coronavirus, es posen diferents requisits a complir per part dels aspirants, com ara tenir nacionalitat andorrana, haver cursat el batxillerat o una formació equivalent així com estar en possessió del permís de conduir B2. També s’estableix, i aquí està el punt de la polèmica, que a la data de publicació de l’edicte s’ha de ser major d’edat i “no haver superat els 40 anys”.

El president de l’entitat, Lluís Ferreira, explica que tenen constància d'una queixa formal al Raonador per part d’una persona que es veu afectada pel límit d'edat

Des de l’ACU s’entén que aquest darrer requisit “s’allunya del que s’està aplicant en els països veïns i pot contradir la normativa europea”. Així, es posa en relleu que, per exemple, el 2009, el Parlament de Catalunya ja va aprovar una resolució per eliminar el límit d’edat per poder accedir a cossos de seguretat, com ara els Mossos d’Esquadra o els bombers. Sobre aquest darrer cos, recorden que la llei que regula el cos català ja indica que aquest requisit no és necessari “per garantir l’eficàcia dels serveis”, ja que “les proves psicofísiques i mèdiques garanteixen per si soles, la idoneïtat dels aspirants”.

Una postura similar, remarquen, va mostrar el Tribunal Suprem espanyol, que va obligar a rectificar convocatòries de places per a la policia i la Guàrdia Civil perquè considerava discriminatori que es limités l’edat dels candidats.

Amb aquests arguments, l’ACU considera que “aplicar aquestes restriccions en la convocatòria d’accés al cos de policia vulnera el dret a la igualtat d’oportunitats”. Així, entenen que “haurien de ser les mateixes proves d’accés, les característiques del lloc de treball, la capacitat i els coneixements de la persona el factor determinant”. Davant d’això, avancen que volen portar el tema davant el Raonador i mirar de “trobar una solució que ajusti la normativa andorrana a la realitat europea”.

El president de l’ACU, Lluís Ferreira, de fet, ha indicat que la institució que encapçala Marc Vila ja “té una queixa” d’una persona i que “fa uns mesos li vam traspassar la informació” i, ara, “amb la represa del concurs, ho farem de nou”, ja que “aquest límit està fora de lloc i ja està dictaminat per tribunals espanyols i europeus i pel de Drets Humans”. Ferreira remarca que “és una inquietud que ens ha fet arribar alguna gent i li traspassem a qui sí que té competències en aquet tema”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending