Pas endavant amb un heliport sense hotel però el cost del qual s’enfila fins als nou milions d’euros

El Govern enceta la nova fase del procés d’adjudicació amb l’exposició pública del projecte durant juliol i agost, ja sense establiment turístic perquè “no és factible” amb la Llei del sòl, tot i que s’obre la porta a “altres activitats comercials complementàries”

Representació de com es distribuiran els espais a l'heliport.
Representació de com es distribuiran els espais a l'heliport.

El Govern sotmetrà a exposició pública el projecte d’heliport nacional així com l’estudi de viabilitat de l’única oferta que es va rebre en el concurs per a la concessió de la instal·lació, la d’Helinord i Heliand. Aquesta compleix, segons el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, els “requisits mínims” que havia marcat el plec de bases, amb un pressupost proper als nou milions. S’ha admès que la UTE proposava fer un hotel, però s’ha descartat perquè no ho permet la Llei del sòl, tot i que s’obre la porta a “altres activitats complementàries”.

El projecte presentat per la unió d’empreses contempla un heliport amb una pista de 100 per 20 metres (ampliable a 130 per 25), amb tres zones d’estacionament per aparells i un punt d’aterratge per a transport sanitari. A banda, es preveu un aparcament de 60 places i una terminal amb espais per a bars i establiments comercials, que la gestora llogaria a tercers. També s’havia proposat la construcció d’un hotel annex, però aquesta opció, almenys segons ha assegurat Gallardo, està descartada.

Ubicació del futur heliport.

Relacionat

Govern manté la voluntat de resoldre abans no acabi aquest 2022 l’afer de l’heliport nacional

I el motiu és que l’actual Llei del sòl no preveu en un terreny públic -cedit pel comú de la Massana, cal recordar- tirar endavant un establiment d’allotjament turístic. Per això, en les reunions amb Helinord i Heliand ja s’ha deixat clar que “no és factible”. Tot i això, les empreses podrien buscar “altres activitats comercials complementàries” que sí que compleixin la legislació. Ara bé, el ministre ja no ha volgut entrar en quines podrien ser. Descartant també l’opció residencial, i malgrat la insistència dels periodistes, s’ha limitat a apuntar que “quan les plantegin, a l’administració li correspon autoritzar-les sempre que compleixin la legislació”.

També ha negat que aquest punt i el fet que no es permeti l’hotel hagi generat mala maror amb les dues empreses licitadores. “No hi ha hagut cap mena de polèmica ni crispació”, ha afirmat. De fet, ha volgut assegurar que “ells tenen intenció de continuar amb un projecte que, per a ells, és important, i per a nosaltres, estratègic”.

Per tant, ha garantit que “no es tiraran enrere”, ja que l’hotel “no condiciona”. Així, la primera clau per poder adjudicar l’heliport és que la infraestructura “no tingui pèrdues”, fet que “està assegurat amb el pla financer i unes previsions que són realistes i fetes des de la prudència”.

L'helicòpter d'Heliand.

Relacionat

Heliand queda com a única candidata a assumir la concessió de l’heliport nacional

En els últims mesos, s’ha analitzat l’oferta i la conclusió és que “compleix amb escreix els requisits mínims” que s’exigien. Ara, s’ha de passar a una segona fase: l’exposició pública del projecte, incloent-hi els informes d’impacte ambiental i els estudis de viabilitat. Es farà al llarg d’un mes, entre juliol i agost. Preguntat sobre el fet que aquest tràmit es faci durant l’estiu, Gallardo ha argumentat que “el país no s’atura i esperar hauria suposat tenir-ho tot aturat un mes i mig”.

La voluntat és que al llarg de la tardor, i sempre en funció de les al·legacions que es presentin. A partir d’aquí, caldrà fer la declaració com a projecte d’interès nacional i fer l’adjudicació definitiva. Gallardo ha defensat que no és un problema haver rebut només una oferta. “Coneixen bé el terreny, l’operativa i els riscos associats; per a nosaltres, és una companyia amb garanties”, ha comentat.

Pel que fa al projecte en sí, el ministre ha explicat que la inversió serà sensiblement superior a la que s’havia previst inicialment. S’estimava entre 4,5 i 5 milions d’euros i ara es calcula que arribarà a prop dels nou. En aquest sentit, es considera que la proposta “millora” aspectes de la idea inicial del Govern. Per exemple, es canvia la ubicació dins la Caubella.

Comentaris (24)

Trending