Assegura el cap de Govern, Toni Martí, que encara s’està negociant el contracte amb qui és, ‘de fet’, el nou cap del gabinet jurídic de l’executiu, Jesús Emilio Torrejón Puchol. Les paraules de divendres, al comú d’Andorra la Vella, de Martí, semblaven deixar oberta una possibilitat de fer marxa enrere. De canvis, com a mínim. Poc s’ho deuria pensar Torrejón, però. Menys encara quan els darrers dies de l’any passat el propi Govern va emetre una autorització laboral exprés al fill del jurista, que també ha vingut a treballar al Principat.
Ben clar i ben lligat ho deuria tenir qui va ser el director general de l’advocacia de la Generalitat valenciana. Amb contracte tancat o sense, Emilio Torrejón es va incorporar després de les festes nadalenques a l’activitat jurídica a Andorra. Diverses fonts han assegurat que fa dies que està integrat al gabinet jurídic. El fitxatge del jurista, desvetllat per l’Altaveu, ha generat una onada de crítiques i malestar més que notable, especialment entre els professionals del Dret del país i el Col·legi d’Advocats, que públicament ha fet notar el seu enuig.
Torrejón tenia clar fa dies que es traslladava al Principat. I per molt que digui el cap de Govern, sembla complicat que un jurista experimentat -des del 1995 aquest llicenciat en Dret per la Universitat de València especialitzat en dret d’empresa i expert, també, en dret civil valencià i dret administratiu- no ho tingui tot lligat i ben lligat abans de fer el pas de traslladar-se del País Valencià a Andorra. I més quan se li han suposadament concedit totes aquelles prerrogatives sol·licitades. Diverses fonts han assegurat que una de les condicions demanades pel jurista va ser trobar una feina per a un dels seus fills. I de treball, el familiar de Torrejón en té. No al sector públic, que quedi clar. Tan clar com que amb tan sols 24 hores el Govern va resoldre favorablement la petició d’autorització de treball.
En efecte, segons les fonts consultades, el passat 29 de desembre es va entrar la petició d’un permís de treball a favor del familiar del jurista per tal que es pogués incorporar com a agent d’explotació de pistes d’esquí, és a dir, de pister. Tot just l’endemà, el dia 30, l’autorització estava concedida. D’aquesta manera, el fill de Torrejón Puchol podia accedir a treballar per a una de les societats -en aquest cas de majoria privada- que exploten camps de neu a la Vall d’Orient del país. Just passat les festes nadalenques, Emilio Torrejón també s’incorporaria al gabinet jurídic de Govern, on té l’aval del secretari general, Jordi Casadevall, que hauria recomanat el seu fitxatge destacant-ne els coneixements en dret administratiu i constitucional del jurista. Un dret administratiu i constitucional que, necessàriament, han de ser sempre espanyol i/o valencià. De Dret andorrà cap mena d’experiència.
Torrejón Puchol, que no pot ostentar el càrrec de director del gabinet en no ser ni andorrà ni funcionari, tindria el títol de coordinador o, com a mínim, d’assessor. Però en tot cas vindria a cobrir la plaça del màxim responsable d’un departament que des de fa uns quatre anys no té un responsable clar. La persona que desenvolupava aquestes funcions finalment va declinar la proposta d’increment (molt minso) salarial que se li oferia a través d’un complement de responsabilitat afegida (CRA). Els emoluments pactats amb Torrejón, i ja pressupostats en el projecte de llei per al 2016 que s’està tramitant al Consell, volten els 8.000 euros mensuals. El jurista, tot i ser càrrec de confiança, no ha estat contractat sota la modalitat de relació especial si no sota la figura legal de la prestació d’obra o serveis.
El PS demana tota la informació sobre el contracte del juristaEls parlamentaris socialdemòcrates, vista la polèmica generada per la incorporació d’Emilio Torrejón, volen tenir tota la informació disponible sobre la contractació d’aquest jurista. El conseller general Gerard Alís va tramitar divendres davant la Sindicatura una demanda d’informació per tal de tenir accés al contracte tancat amb l’advocat que va ser màxim responsable dels serveis jurídics de la Generalitat valenciana, on tenia unes vuitanta persones al seu càrrec. Segons un comunicat fet públic pel Partit Socialdemòcrata (PS), la formació es fa ressò del malestar dels advocats andorrans i afirma que “molts professionals consideren que la feina que exercirà Torrejón era perfectament assumible per gent del país i que no calia anar a buscar el cap de gabinet a un altre Estat”. Per tant, “des del PS es vol tenir més informació de la relació contractual que s’ha tancat entre l’executiu i el nou director del gabinet jurídic. Per això, ha entrat a tràmit a Sindicatura una demanda d’informació mitjançant la qual reclama que des de l’executiu se’ls faci arribar el contracte laboral signat entre totes dues parts” i que Toni Martí va negar el mateix dia que existeixi. |
Comentaris