Govern s'apressa a treure ferro als retards en els pagaments de prestacions socials

Comentaris

Govern s\'apressa a treure ferro als retards en els pagaments de prestacions socials
Govern s\'apressa a treure ferro als retards en els pagaments de prestacions socials

El Govern s’ha afanyat a reconèixer que hi ha un problema amb el sistema de facturació dels ajuts socials. Alhora, però, s’ha apressat encara més a aclarir que la incidència ja està resolta i que a hores d’ara l’executiu està al corrent de pagament. En una comunicació oficial, el Govern admet retard en els pagaments encara que assegura que “va afectar, principalment, als proveïdors de serveis contractats a través del departament de Benestar” i que, per aquesta motiu, “va tenir una incidència menor en les persones beneficiàries de les prestacions aprovades entre el període comprès entre el 19 de novembre i el 18 de desembre”.

La comunicació governamental es dóna un dia després que l’Altaveu fes pública la incidència coincidint amb l’entrada al Consell General d’una pregunta formulada pel grup parlamentari liberal, que demanava a l’executiu que respongués per escrit tot un seguit de qüestions relacionades amb les incidències que haurien afectat el sistema integrat de gestió de les prestacions socials. I que, entre altres coses, s’expliqui l’abast de tal incidència i quantes persones s’havien quedat sense poder rebre els ajuts que ja havien estat aprovats correctament i degudament pels tècnics dependents de Benestar Social.

Curiosament, el Govern no havia dit absolutament res de la incidència. I havia anat trampejant la situació com podia. Algunes de les prestacions que no es podien fer efectives eren de notable vitalitat per la persona que les havia de rebre. Ha estat fer pública la situació i que Govern, sense esperar al termini de resposta oficial per la via parlamentària, hagi fet una primera explicació de la incidència a través d’una comunicació que es pot trobar a la pàgina electrònica institucional. 

L’aclariment és tan genèric que reconeix tant o tant poc com es vulgui interpretar. I que aclareix que la situació està resolta en funció, també, de la interpretació que se’n vulgui fer. Que l’executiu hagi sortit al pas tan ràpidament de la qüestió és, de ben segur, perquè la incidència ha tingut molt més impacte del que es pretén fer creure. En el cas contrari, el silenci sol ser la resposta. “Una incidència en el sistema informàtic de facturació dels ajuts del Govern va provocar, el passat mes de novembre, un retard en el pagament d’alguns ajuts socials. La incidència va ser resolta el dia 18 de desembre i actualment el sistema funciona amb absoluta normalitat i es satisfan puntualment tots els pagaments de les prestacions concedides. No obstant això, el retard en cap cas ha afectat els beneficiaris de prestacions ja aprovades amb anterioritat a la data esmentada”, assegura la comunicació.

La mateixa nota manté que “un cop es va resoldre la incidència, el 18 de desembre, des del departament de Benestar es van accelerar al màxim els pagaments endarrerits, i en data 23 de desembre tots els usuaris i proveïdors havien cobrat les factures pendents. Actualment el sistema funciona perfectament i els pagaments d’ajuts del Govern es fan de manera puntual i sense retard”. Els problemes que han portat als retards deriven de la complexitat d’implementar el nou sistema integrat d’informació i gestió i la manca de cultura en relació a la gestió telemàtica de certes operatives. El Govern ha invertit, com a mínim, 4,3 milions d’euros per posar en marxa aquest sistema, que encara manca de recursos tècnics i humans.

Segons que explica en la comunicació el Govern, “el projecte d’implantació del sistema integral de tributs i ajudes que es va iniciar el 2013 en la plataforma SAP gestiona des del maig del 2014 les prestacions socials d’habitatge i educació, i des del gener del 2015 les prestacions de benestar. El 2015, però, es va iniciar un projecte paral·lel per a la implementació del tractament de l’IRPF sobre la mateixa plataforma SAP. En el curs del seu desenvolupament es va produir una incidència que va afectar el sistema de facturació i pagament dels ajuts a partir del 19 de novembre. Immediatament el Departament de Sistemes d’Informació del Govern, amb les dues empreses adjudicatàries dels projectes d'implantació del SAP, van treballar per detectar i solucionar el problema, que es va poder resoldre definitivament el dia 18 de desembre”.

Les qüestions plantejades pel grup liberal van una mica més enllà del ‘respost’ a través de la nota pública. No obstant això, fonts properes a la formació parlamentària han assegurat que no es descarta que en els propers dies es faci una ampliació de la pregunta per tal que el Govern hagi d’acreditar de forma documental que està al corrent de pagament dels ajuts socials.

Comentaris

Trending