Govern posa en mans de la policia la investigació dels atacs cibernètics als llocs web

Comentaris

Govern posa en mans de la policia la investigació dels atacs cibernètics als llocs web
Govern posa en mans de la policia la investigació dels atacs cibernètics als llocs web

L'atac cibernètic sofert per moltes de les pàgines electròniques institucionals del Govern no hauria suposat una fuita de dades però sí un important desconcert durant hores. A primera hora de la tarda d'aquest divendres s'han aconseguit restaurar finalment els webs afectats. I per ara no haurien tornat a ser 'hackejats'. Els tècnics informàtics governamentals hi havien estat remuntant algunes de les pàgines durant el matí. L'executiu ha donat per resoltes totalment les incidències passades les 10 d'aquesta nit. En un breu missatge publicitat a les xarxes socials, s'hi diu que "la web de Govern funciona amb normalitat". En la mateixa comunicació, l'executiu adverteix que "els detalls tècnics d’aquesta agressió cibernètica es faran arribar a la policia a fi de dur a terme les investigacions escaients".   

En la única referència pública general que ha fet el Govern sobre l'atac informàtic, l'administració central explica que "els diferents webs de Govern han estat restaurats després de l’atac cibernètic que va afectar l’aparença i el funcionament dels mateixos. Els serveis tècnics informàtics del Govern d'Andorra han estat treballant per tal de restablir el servei completament i reforçar la seguretat del servidor. L’acció contra els webs només ha afectat el contingut visible, en cap cas s’han vist compromeses les dades contingudes, cap informació sensible o les dades dels usuaris", tal i com ja havia avançat l'Altaveu. De fet, durant el dia s'han anat restaurant les pàgines electròniques. Però els 'pirates', suposats islamistes encara que no hi ha cap certesa sobre la seva identitat ni conviccions de cap mena, han anat reiterant els seus atacs. L'executiu, una vegada resolta la incidència, ha treballat per intentar esbrinar l'origen de la mateixa i reforçar la seguretat dels servidors davant possibles nous atacs. Malgrat els detalls tècnics que s'hagin recollit, poder arribar als responsables reals de l'agressió sembla una missió molt complicada. Per no dir impossible.

I és que el 2016 s’ha iniciat mogut a la xarxa. Uns desconeguts autoanomenats Prosox & Kuroi’SH han bloquejat la pàgina electrònica oficial impostos.ad causant una notable alarma i desgavell entre els obligats tributaris. És en aquest lloc web on la immensa majoria dels contribuents aporten les seves dades perquè se’ls faci la retenció de l’impost de la renda (IRPF), per exemple. Diverses persones han mostrat el seu neguit a l’Altaveu per la caiguda de la pàgina. La dels impostos, però, no és la única pàgina que presenta aquesta anomalia. El web finances.ad o el de turisme.ad han presentat durant hores el mateix problema. També duana.ad. Fins i tot govern.ad ha hagut d'enllaçar amb l'agenda d'activitats (agenda.ad) per poder salvar la incidència. Fonts coneixedores de la situació han lamentat la imatge institucional que s'està oferint, però han assegurat que per ara no s'ha constatat cap fuita de dades.

El hackejat de les pàgines anava acompanyat d’una imatge de manga i una música que es podia escoltar amb certa intensitat. Prosox, que té compte de twitter, entre altres, reivindicava l’acció i deia obertament que ells, “literalment, t’hem fotut (per ser fins) Andorra”. Demana que sigui reconegut el Sàhara Occidental i les condicions de les persones sahrauís. En relació a la pàgina on es fan les declaracions i aportacions de dades impositives, i que en el cas de la informació rebuda per l’Altaveu ha estat la primera que els lectors han localitzat hackejada, les persones contactades han mostrat la seva preocupació perquè més enllà de bloquejar l’accés al lloc web no hi hagi hagut també 'robatori' d'informació, un extrem que fonts properes a l'equip que està mirant de resoldre la incidència ha descartat del tot.

Les mateixes fonts han assegurat que l'afectació ha estat força generalitzada en diferents llocs web institucionals. Molts d'ells s'han restaurat per desfer el problema però han tornat a ser atacats al cap de pocs minuts. La repercussió seria més greu a nivell reputacional que no pas quant a l'afectació que hi pugui haver en la gestió de les dades que mouen les pàgines electròniques oficials lligades al Govern d'Andorra. L'atac afectaria el 'frontal' dels llocs web, és a dir, a la seva imatge pública, però no els budells dels mateixos. Per accedir al contingut de les dades s'han de passar tot un seguit de protocols de molt difícil accés. Uns accessos que l'atac de Prosox no hauria pas superat. L'atac, molt similar al que ja haurien patit diversos pàgines electròniques institucionals d'Andorra fa uns anys, hauria afectat principalment un dels serveis que ofereix un dels proveedors del Govern. Tècnics de l'executiu han estat treballant per intentar remuntar les pàgines alhora que miraven de descobrir la identitat dels atacants. 

Comentaris

Trending