Govern porta a la fiscalia el metge de la sobre medicació a la residència Salita

Amb les conclusions provisionals de la inspecció feta al geriàtric, l’executiu es cura amb salut i demana als organismes jurisdiccionals que investiguin si hi va haver una mala praxi

-
-
La fiscalia s’haurà de pronunciar sobre l’actuació mèdica del fins fa poc metge responsable dels usuaris de la residència privada Salita. El Govern ha traslladat tota la informació de què disposa sobre els actes mèdics duts a terme per aquest facultatiu al geriàtric privat perquè investigui si hi va haver una mala praxi -ja fos amb dol, ja fos per negligència- i, si fos el cas, actuï en conseqüència. Formalment, el doctor no hauria d’estar visitant ni realitzant cap acte mèdic a l’equipament gestionat per la firma Domus des de finals de setembre.

L’executiu intenta anar amb peus de plom amb un cas complexe com el de la residència geriàtrica. D’una banda, i tal i com demostren les inspeccions que s’han anat fent, el geriàtric presenta moltes mancances i anomalies però, de l’altra, els llits que ofereix el centre, alguns d’ells en conveni amb l’administració pública, són essencials per cobrir les necessitats sociosanitàries del país. D’aquí que es busquin solucions concertades i no radicals, encara que no es descarta que s’hagi de fer una mena d’intervenció de l’equipament i es posi al front de la residència un administrador públic.

En qualsevol cas, i a partir de les conclusions provisionals dels informes encarregats a uns experts francesos en la matèria, el Govern sí que ha decidit traslladar el cas del facultatiu a la fiscalia. Els informes no deixen lloc a dubte que hi havia una sobre medicació relativament habitual dels usuaris del centre que, en molts casos, va derivar en caigudes inesperades i, això, en fractures òssies. Un cas, almenys, està judicialitzat atès que els familiars d’una de les afectades va presentar una querella criminal contra el metge, una part del personal d’infermeria i el director del centre.

La direcció del centre va anunciar als familiars dels usuaris per carta del 26 de setembre que substituïa el facultatiu no pas per la investigació oberta sinó per l’atenció mediàtica

Justament va ser aquest darrer, Ernest Sáiz, qui a finals del mes passat va fer arribar a les famílies dels usuaris una carta anunciant la substitució del professional que duia a terme l’atenció mèdica del centre. La carta està firmada el 26 de setembre i, curiosament, en cap moment fa referència a l’expedient que Afers Socials manté obert al centre. Al contrari, la residència Salita culpa els mitjans de comunicació del fet d’haver de canviar el facultatiu.

En la carta, Sáiz comunica als familiars dels residents que “el centre residencial DomusVi Salita funciona amb normalitat, seguretat i amb garantia d’atenció assistencial per a tots els residents del centre”. També s’assegura que “el centre garanteix l’atenció mèdica, i que els plans farmacològics es troben al dia, amb revisions periòdiques tant pel metge com per una farmacèutica titulada”. Tot i això, Salita diu que “després de l’activitat mediàtica que s’està produint, hem considerat que el millor en aquest cas és substituir el professional que durà a terme l’atenció mèdica del centre a partir del dia d’avui”.

Com s’ha dit, la carta és signada el 26 de setembre. Unes setmanes abans, la direcció del centre ja s’havia compromès davant els inspectors encarregats d’instruir l’expedient sancionador a apartar el facultatiu. Però com va quedar al descobert, això no va acabar succeint. I no va ser fins que l’Altaveu va posar de relleu la investigació a què està sotmès el centre i que Afers Socials va ser conscient de l’incompliment del pacte que no es va anunciar formalment que s’apartava el facultatiu.

La decisió del Govern de portar el metge generalista, exassalariat del SAAS, a la fiscalia també té a veure amb el fet que el facultatiu té consulta oberta i està exercint. I es vol que quedi clar quina és la seva forma d’actuar atès que malgrat que l’administració ha sol·licitat formalment un informe o un posicionament oficial per escrit del Col·legi de Metges, aquest organisme no s’ha pronunciat de cap manera.

-

Relacionat

DomusVi manté un sepulcral silenci sobre les anomalies a la residència Salita

Relacionat

Govern valora 'intervenir' la residència Salita si la propietat "no reacciona"
-

Relacionat

El geriàtric investigat va incomplir el compromís d’apartar el metge de la sobre medicació
-

Relacionat

El SAAS va fer fora el metge de la sobre medicació per assetjar una reclusa
Una imatge de la façana exterior de la residència per a la gent gran que està sent analitzada amb lupa.

Relacionat

Investiguen un metge per sobre medicar usuaris d’una residència geriàtrica

Comentaris (3)

Trending