Govern i sindicats s’enroquen en les seves posicions i la vaga efectiva al funcionariat s’acosta una mica més

La trobada d’aquest dimecres ha acabat sense cap tipus d’acostament després de gairebé dues hores i mitja d’una negociació que segons els representants sindicals no es pot qualificar de tal

Les delegacions governamental i sindical en anar cap a la sala on s\'havia de celebrar la reunió negociadora.
Les delegacions governamental i sindical en anar cap a la sala on s\'havia de celebrar la reunió negociadora.

La distància entre els sindicats dels funcionaris i l’administració és cada vegada més gran. I la possibilitat que en el marc de la convocatòria de vaga general es posin en marxa mobilitzacions efectives s’acosta a marxes forçades. La reunió negociadora d’aquest dimecres ha evidenciat “posicions molt allunyades” i una molt poca predisposició real dels representants del Govern d’acceptar les propostes dels representants sindicals. “Si s’ha de fer tot el que ells (l’executiu) diuen val més que ens aixequem i marxem”, ha assegurat el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i portaveu sindical, Gabriel Ubach.

Les dues parts s’han emplaçat per a dilluns que ve després que s’hagi suspès la reunió inicialment prevista per aquest divendres. La idea dels sindicats és que la propera trobada sigui de “caixa o faixa”. Si dilluns no hi ha una aproximació real i evident de les posicions enfrontades, les diverses organitzacions sindicals posaran en marxa ja de manera inajornable actuacions reivindicatives. “Si assisteix el cap de Govern, diu unes coses i tot és possible; però quan cal parlar amb els ministres res d’allò que s’ha apuntat ja no és possible”, han lamentat altres fonts sindicals que com més va més temen que tot plegat sigui una maniobra governamental per anar guanyant temps i minant la confiança dels funcionaris en la seva pròpia capacitat de fer canviar el parer de l’administració.

Un moment inicial de la reunió d'aquest dimecres.| JA VILADOT/SFGA

 

En la reunió d’aquest dimecres hi havia representants de tots els sindicats de la Funció Pública i la delegació governamental estava liderada per la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, i el seu secretari d’Estat, Toni Rodríguez, més la coordinadora de la reforma, Elisabeth Almarcha. També participen de forma molt activa els titulars d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, i el responsable ministeri d’Educació, Eric Jover. La trobada s’ha allargat durant gairebé dues hores i mitja. Però quan tot just es portava poc més de mitja hora ja era clar que no hi hauria cap mena de consens ni acostament de posicions.

Ajornada la reunió d'aquest divendres per la celebració de sessió parlamentària, els sindicalistes es plantegen el contacte del proper dilluns com de 'caixa o faixa'

De fet, els sindicats han fet valer el criteri prudent d’una majoria dels seus dirigents, que no pas la unanimitat, per acceptar tornar-se a veure dilluns. Segons Gabriel Ubach, “hi ha alguns companys que volen mirar d’intentar acostar posicions i, en tot cas, que no sigui dit que per nosaltres no ha estat possible”. Però, des del punt de vista més personal, tant el propi Ubach com altres dirigents sindicals tenen clar que no hi ha gaire marge d’entesa. “No hem acordat res de res”, ha remarcat el secretari general de l’USd’A.

Per a Gabriel Ubach, “nosaltres entenem una negociació com intercanvi de cromos. Si jo m’he de menjar el seus quinquennis, potser a ells els toca menjar-se les meves 35 hores. Ara, si no es pot parlar de res de tot això i només es pot fer el que ells diuen, ‘apaga y vámonos’”. Segons el sindicalista, no és que no es pugui tractar la qüestió de les 35 hores, és que ara el Govern hauria assegurat que ni tan sols ha parlat mai de 37 hores i mitja. Que, en tot cas, 38. El desànim i enuig sindical era evident a la sortida de la reunió.

Tampoc no accepta el Govern parlar de la resta de lleis laborals, la que afecta el conjunt de la ciutadania més enllà dels funcionaris. En aquest sentit, Ubach ha explicat que els representants governamentals els han explicat que això està en mans del grup parlamentari demòcrata i que l’executiu ja no hi té res a dir. Per tant, “demà mateix demanarem hora al conseller Josep Anton Bardina” per exposar-los els neguits sindicals atès que “a nosaltres no ens han reportat res” respecte de les demandes sindicals que segons el Govern el grup de DA hauria acceptat incloure en els textos que estan a tràmit parlamentari.

Els representants del Govern durant la darrera trobada amb els sindicats, aquest dijous.

Relacionat

Govern convoca els sindicats dimecres i divendres que ve per debatre la reformulació del model de Funció Pública
Un moment de la reunió negociadora d\'aquest dijous.

Relacionat

Govern i sindicats negocien amb desconfiança per entrar al Consell una reformada llei de la Funció Pública la segona setmana de març
-

Relacionat

La vaga general dels sindicats de l’administració fa esclatar el calent clima laboral que es viu al comú de la capital

Relacionat

Els sindicats de l’administració no negociaran esmenes: o el Govern canvia la llei o s’engeguen les mobilitzacions
Un moment de la reunió mantinguda aquest dilluns entre representants governamentals i sindicals.

Relacionat

Govern obre la porta a fer canvis a la llei ja inicialment aprovada per incloure millores reclamades pels funcionaris
Un moment de la reunió entre la delegació sindical i el cap de Govern i els ministres a l\'edifici administratiu.

Relacionat

Una vaga (i unes pressions) que poden acabar davant l’ONU
Una imatge del comitè executiu del Sindicat de l\'Ensenyament Públic.

Relacionat

Els mestres demanen als pares que evitin portar els fills a l’escola els dies que hi hagi accions de protesta arran de la vaga
La taula presidencial amb diversos representants sindicals de l\'administració durant l\'assemblea general de funcionaris.

Relacionat

Preavís d’accions amb 48 hores de temps, negociació de qualsevol proposta i moltes incògnites encara sobre la vaga de funcionaris
La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, i el titular d\'Interior, Xavier Espot, saluden els representants sindicals.

Relacionat

Govern ‘passa llista’ per intentar saber qui farà vaga i aixeca un fort malestar entre el funcionariat
El cap de Govern, Toni Martí, entra a la sala on hi havia la reunió amb els representants sindicals.

Relacionat

Un altre maldecap per al Govern: ¿com es controlen els vaguistes?
Un moment de la reunió entre la delegació sindical i el cap de Govern i els ministres a l\'edifici administratiu.

Relacionat

Govern es treu de la màniga diverses millores per als funcionaris per evitar una vaga sense serveis mínims encara

Comentaris

Trending