Govern escenifica un acte de contrició pel caos viari davant les peticions ciutadanes d’assumpció de responsabilitats

La millora del temps facilita la progressiva normalització de la situació a les carreteres del país mentre es van fent actuacions com les de fer baixar allaus en punts conflictius

-
-
Govern és conscient de la patinada que els seus serveis van cometre aquest dimecres -una altra cosa és que ho assumeixi sense embuts- i encara és més conscient del rebombori generat pel caos, sobretot viari, que el temporal de neu va generar especialment fins a primera hora de la tarda d’ahir. La mala previsió, com a mínim, va ser clara. D’aquí que diversos responsables polítics i tècnics de l’administració central hagin escenificat aquest dijous una mena d’acte de contrició davant la badada. Però la ciutadania no en té prou amb que s’analitzi el per què sinó que exigeix assumpció de responsabilitats.

Fins a cinc ministres -el d’Ordenament Territorial, Jordi Torres; el d’Interior, Josep Maria Rossell; la de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó; la d'Educació, Ester Vilarrubla; i el portaveu, Eric Jover- més el cap de Govern han participat en una reunió amb alts càrrecs de departaments com el de policia, bombers, Protecció Civil, COEX, Mobilitat i altres amb l’objectiu de valorar les causes del col·lapse viari succeït aquest dimecres. L’executiu ha fet circular per les xarxes socials imatges de dita trobada tot assegurant que s’està analitzant què va passar.

Per ara no ha transcendit que hi hagi cap dimissió a cap nivell, que és el que nombrosos ciutadans estan reclamant per la mateixa via. Al contrari, oficialment Espot ha demanat a tots ells revisar i analitzar els protocols que s’activen en temporals de neu i actualitzar-los tenint en compte l’experiència durant el temporal viscut ahir. Després de debatre i tractar la qüestió s'hauria acordat dur a terme una nova reunió tècnica els pròxims dies per tal de revisar les actuacions vigents i implementar mesures de millora per a pròximes situacions similars.

Diversos comandaments tècnics i polítics van admetre durant la jornada de dimecres que no s’havia previst que la nevada seria tan intensa, que afectaria totes les cotes i que s’esdevindria més aviat del que preveien. Però el cert és que ja a les 2 de la matinada de dimecres com a mínim plovia a totes les cotes. La pluja combinada amb la davallada de temperatures que hi va haver immediatament va comportar que es formés una placa de gel que seguidament va quedar coberta per la neu que va caure de forma ininterrompuda arreu des de les 4 de la matinada aproximadament.

Els darrers temps, i per suposades desavinences amb els comandaments, operaris veterans del COEX haurien causat baixa del departament o haurien estat reubicats i això n’hauria fet minvar l’expertesa

Molts ciutadans i altres fonts van lamentar que no hi hagués hagut la previsió de treure els equips abans i retirar de les vies la placa de gel prèvia a la nevada que, en moltes ocasions, va ser un dels grans mals de cap, atès que va generar que nombrosos vehicles, fins i tot degudament equipats, patissin relliscades que van provocar alteracions en una circulació ja de normal complexa en una jornada de precipitacions. Altres fonts han assegurat que els darrers temps, i per desavinences amb els comandaments, operaris veterans del COEX han causat baixa del departament o han estat reubicats i això ha fet minvar expertesa en l’equip sobre el terreny.

Molts ciutadans han lamentat també la resposta donada per l’administració -i en aquest cas, per exemple, tant en algunes ocasions el comú d’Andorra la Vella com puntualment alguns funcionaris del comú d’Ordino- a través dels perfils socials públics en resposta a crítiques ciutadanes. Aquest, però, seria un tema menor al costat del caos viari que, sortosament, i degut a la millor de la climatologia, ja no s’ha tornat a repetir aquest dijous. Primer, per una millora de la feina dels equips que han d’assegurar les bones respostes davant les adversitats meteorològiques i, després, perquè la millora del temps és molt notable i ja no es preveuen, per ara, noves anomalies. Ben al contrari, la situació ha de tenir a normalitzar-se.La dansa del telecadira de Soldeu

El temporal de neu d’aquest dimecres ha deixat nombroses estampes. D’arreu i de tota mena. Una de les darreres en transcendir és el ball perillosament efectuat per la cadira d’un telecadira de Soldeu, que amenaçava de provocar qualsevol alteració. De fet, la tempesta i les seves conseqüències també va fer que s’haguessin de tancar, almenys parcialment i durant algunes hores, les estacions d’esquí. A Soldeu va ser un dels llocs on es va donar aquesta situació. 

-

Relacionat

Els agents de circulació d'Andorra la Vella sancionen sis turismes i un autobús per no anar equipats
-

Relacionat

La neu torna a cotes baixes i pot complicar de nou el trànsit
Els arbres caiguts al carrer Prada Casadet de la capital.

Relacionat

Jover atribueix part del caos a l’error de la previsió meteorològica
Un cotxe circula pels carrers nevats d'Escaldes.

Relacionat

Clam perquè no s'agafi el cotxe ni avui ni demà
-

Relacionat

Caos viari i desperfectes a la capital per la nevada

Comentaris (18)

Trending