Jover atribueix part del caos a l’error de la previsió meteorològica

L’executiu admet que no esperava una nevada tan general i a cotes baixes que ha desfermat molts comentaris crítics a les xarxes socials

Els arbres caiguts al carrer Prada Casadet de la capital.
Els arbres caiguts al carrer Prada Casadet de la capital.

El ministre portaveu del Govern, Èric Jover, ha admès que bona part dels problemes derivats de la nevada han estat conseqüència del fet que la previsió meteorològica que es tenia no era encertada. En concret, s’esperava que les precipitacions arribessin més tard i no durant la matinada d’aquest dimecres i que, a més, fossin de pluja a les cotes baixes. Des de l’executiu també s’ha reconegut “descoordinació” en alguns detalls del dispositiu, mentre que el caos, especialment viari, viscut durant el matí ha generat un intens flux de comentaris crítics a les xarxes socials.

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, Jover ha volgut aprofitar per tornar a fer la crida a “evitar l’ús del vehicle particular” així com a fer un “seguiment de les informacions a les xarxes socials”. I és aquí on ha reconegut que la forta nevada, que es va iniciar als voltants de les quatre de la matinada, els havia agafat desprevinguts, bàsicament, perquè cap de les previsions meteorològiques amb què es treballa la pronosticava. Ni els models francesos ni els catalans. Que s’esperava l’arribada del temporal Glòria, sí. Però, més en forma de pluges intenses a cotes baixes i mitjanes i només de neu a les més elevades. No pas a tot el Principat com, finalment, així ha estat.

“La previsió meteorològica que teníem no s’ha complert”, ha afirmat el ministre portaveu, que ha recordat que “parem d’una ciència que no és ciència exacta i hem patit les conseqüències”. Per això, hi ha una certa prudència a l’hora d’analitzar el pronòstic per a les hores vinents. Inicialment, ha apuntat, no s’espera una repetició del mateix panorama, però ha indicat que “hem de seguir hora a hora i estar alerta a les informacions”. Per ara, s’ha reforçat el transport escolar per garantir el retorn dels alumnes a casa i es farà també dijous al matí per assegurar que puguin arribar sense problemes als col·legis.

Per la seva banda, el ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, ha reconegut que, durant el matí, “potser hi ha hagut algun punt de descoordinació” que però, ha considerat habitual “en aquest tipus de situacions”. A més, ha volgut indicar que no s’ha degut “només a qüestions humanes” sinó també a “factors externs” entre els quals ha remarcat, per exemple, el tipus de neu, molt humida, fet que provocava que es gelés fàcilment un cop a la calçada.

Twitter, Facebook i Instagram s'han omplert d'imatges i vídeos de la nevada i també de crítiques als conductors que anaven sense equipar, a la manca de treta de neu o als retards dels busos

Aquests comentaris, però, de poc hauran servit a molts dels usuaris que via xarxes socials han anat desgranant el seu enuig pel col·lapse viscut al matí a bona part de la xarxa viària, i especialment pel que fa a les carreteres que uneixen les parròquies altes amb la vall central. Twitter, Facebook o Instagram s’han omplert de vídeos i fotografies que, al mateix temps que evidenciaven la magnitud de la nevada, expressaven la indignació pel caos que havia provocat.

Un dels principals problemes apuntats era el fet que molts vehicles intentessin circular sense equipaments. “Sent el país que és cal estar equipat sigui amb contacte o amb cadenes”, afirmava una usuària. Altres, però, també criticaven que, al seu entendre, no s’havia actuat amb prou diligència per netejar les carreteres: “Estaven en condicions lamentables des de les 7.30 del matí”. Qui també ha rebut ha estat el servei d’autobús, tot tenint en compte que la majoria de vehicles han quedat atrapats en el caos. “De moment, no tenen ales; he sortit a les 7.40 el Pas i he arribat a l’estació a les 12.15”, es lamentava un altre usuari mentre que una dona denunciava que “el que sortia de Sant Julia anava sense rodes de contacte i el xofer no se’n surt intentar posar cadenes”.

No només ciutadans anònims s’han vist afectats pel col·lapse. També alguns càrrecs públics que no s’han estat de comentar la situació per xarxes. És el cas del cònsol menor d’Andorra la Vella, un David Astriè, que, de bon matí, via Twitter, no s’ha estat de criticar que per Mobilitat no hi hagués “res a destacar” sobre el trànsit quan “a la Massana està tot col·lapsat”. Altres usuaris li han respost tot lamentant, per un costat que no es veia policia enlloc” i que es trigava més d’una hora i mitja per arribar des d’Encamp a la capital o més de tres per creuar la Massana.

Justament, qui també ha protagonitzat un intercanvi de retrets a la xarxa ha estat el compte oficial del comú del qual Astrié és cònsol. Un usuari habitual de Twitter, Serafi21, ha indicat que la caiguda de branques podria ser conseqüència “només potser” del fet que “el manteniment no és el correcte”, tot preguntant-se si “els treballadors tenen tots els recursos necessaris”. Des del comú s’ha assegurat que aquest es fa “amb els recursos que són necessaris” i que “algunes branques s’han trencat no per una manca de poda, sinó perquè ha caigut una neu molt humida que pesa molt”.

La conversa ha continuat amb l’usuari en qüestió que recordava que “hi ha arbres a altres parròquies” i que també “ha nevat neu humida i pesada” i, en canvi, no hi ha hagut incidents similars. Des del compte oficial del comú se li ha volgut donar les gràcies per informar que “a la resta de parròquies tenen arbres amb branques que no cauen per la neu”, resposta irònica que ha aixecat crítiques d’altres internautes.



70 centímetres de neu nova a Grandvalira que poden ser fins a 120

La part positiva del temporal es troba a les estacions d'esquí, que han rebut una important injecció de neu nova clau per millorar les condicions que, un cop passi el mal temps, es podran oferir als seus usuaris. Així, Grandvalira calcula que ja ha rebut fins a 70 centímetres, xifra que s'espera pugui incrementar-se fins al final de l'episodi. Per això, i malgrat que el mal temps d'aquest dimecres ha fet que només estiguessin operatives les pistes de cotes més baixes, de cara al cap de setmana la situació variarà de forma ostensible i es preveu poder tenir el 100% del domini obert, el que suposa fins a 210 quilòmetres de trajectes esquiables.

Etiquetes

Comentaris (24)

Trending