Caos viari i desperfectes a la capital per la nevada

El port d’Envalira està tancat, igual que diverses vies secundàries mentre que a la plaça del Poble ha caigut al terra el sostre de llums de Nadal i al carrer Prada Casadet hi ha risc amb les branques d’alguns arbres

Comentaris

-
-

La tempesta Glòria ha arribat, finalment, al Principat. I ho ha fet, en aquest cas, amb una intensa nevada que afecta totes les cotes i que està generant un important col·lapse a la xarxa viària, especialment a les parròquies centrals, a la vegada que ha obligat a activar les fases més avançades –taronja i negra- a algunes vies. El port d’Envalira està tancat, igual que les carreteres de Montaup, la coma de Ransol i la de Sorteny. De fet, la situació és tan complicada que, fins i tot, el comú d’Andorra la Vella ha fet una crida a no agafar el vehicle privat si no és imprescindible. De fet, a la capital la neu ha obligat a tallar el carrer Prada Casadet pel risc de caiguda de branques i ha fet desprendre’s el sostre de llums de Nadal.

En els punts més alts del Principat ha caigut aproximadament dos pams de neu i continua precipitant de manera intensa. I ho continuarà fent. Mobilitat ha reconegut que hi ha un col·lapse i que no s’espera la intensitat de la nevada, la primera del 2020, i ha demanat que hi hagi paciència i molta prudència atès que les condicions climatològiques són molt adverses. A banda de la neu, s’està gelant la superfície. El caos circulatori no és pas l’únic. També està havent-hi anomalies en els serveis elèctric i de telefonia. I en el transport escolar.

La nevada que ha començat de matinada ha afectat tot el país i està provocant una matinal de trànsit molt i molt complicada. És obligatori circular amb equipaments especials a qualsevol punt de la xarxa viària però, a més, a alguns trams s’han activat les fases més avançades de restricció. En concret, el port d’Envalira està tancat i també es pot accedir a les carreteres secundàries de la coma de Ransol, Montaup i Sorteny. És a dir, es troben en situació de fase negra, que indica que són “intransitables”.

A altres parts de la xarxa s’ha hagut d’aplicar la fase taronja, per la presència ja no només de neu a la calçada sinó també de gel, fet que obliga a tots els vehicles de mes de tres tones i mitja a circular amb cadenes. És el cas de la general 3 des d’Ordino i de la general 4 des d’Erts i, ja al migdia, de la general 2 a partir de Canillo. A la resta del Principat, hi ha la fase groga, que obliga a circular amb equipaments.

I aquest ha estat, segons fonts de Mobilitat, un dels principals causants del col·lapse: el fet que molts turismes hagin començat la marxa sense posar les cadenes i, ja a la carretera, hagin hagut de parar-se per posar-les. Un altre problema s’ha trobat a la general 2 al seu pas per la rotonda d’Engolasters. Les cadenes de tela emprades per molts cotxes provoquen una aplanament de la neu que, amb les baixes temperatures, s’ha glaçat. Això ha obligat a tallar durant prop d’una mitja hora el trànsit per desgelar la calçada. Conseqüència? Cues quilomètriques gairebé des de Canillo i afectant especialment el centre d’Encamp. En alguns casos, circular des del centre del poble fins a la sortida ha implicat hora llarga de paciència al volant. Ara mateix encara continuen les retencions, també per culpa d’un autocar que ha quedat bloquejat.


Un grup d'escolars ajuda a iniciar la marxa a un bus que havia quedat aturat.

 

Un altre punt crític ha estat la Massana. Entre altres problemes, un bus ha quedat travessat fet que ha provocat importants retencions tant des d’Ordino com des d’Arinsal. Alguns usuaris de Twitter ha explicat que fins a tres hores han trigat a fer el trajecte entre aquest darrer poble i el centre de la vila massanenca.

Des de Mobilitat es confia que la treva en les precipitacions que s’està produint des de poc després de les onze i el fet que la cota de neu pujarà i, per tant, el que començarà a caure a les zones baixes serà pluja ha d’ajudar a millorar una situació que, però, és força complicada. De fet, des del comú d’Andorra la Vella s’ha recomanat expressament no agafar el vehicle privat si no és imprescindible.


Operaris del comú d'Andorra la Vella treuen neu de davant de l'edifici de la corporació.

A la vegada, des de la corporació s’ha volgut recordar “la importància que els ciutadans compleixin amb les seves obligacions i col·laborin en la treta de neu”. S’alerta especialment del risc de “caiguda de grans blocs de neu a les teulades”. La forta nevada també ha obligat a tancar l’aparcament del Fener. En la resta de pàrquings de la parròquia, s’ha obert barreres per permetre que s’hi estacioni i es deixi lliure el carrer per facilitar la retirada de neu, mesura idèntica a la que ha adoptat el comú d’Encamp.

Una altra afectació del temporal es viu al carrer Prada Casadet. Des de les nou del matí roman tancat i només es permet l’accés als veïns davant el perill de caiguda d’arbres. Els operaris de la corporació hi treballen per retirar les branques que presenten una situació de major risc. A la plaça del Poble, el pes de la neu també ha fet caure el sostre de llum de Nadal. Al voltant de les onze hi ha hagut una petita treva, però s’espera que les precipitacions es reactivin a la tarda, amb risc de noves nevades a cotes baixes. La situació no es començarà a estabilitzar fins a dijous al migdia.


Vehicles totalment aturats al centre d'Encamp.

-seguirà ampliació-

Comentaris (30)

Trending