Clam perquè no s'agafi el cotxe ni avui ni demà

Mobilitat i Protecció Civil alerten que la nevada es reactivarà i s’allargarà fins dijous al migdia i reclamen als ciutadans que s’hagin de moure que ho facin en transport públic

Un cotxe circula pels carrers nevats d'Escaldes.
Un cotxe circula pels carrers nevats d'Escaldes.

La nevada que ha portat el temporal Glòria ha deixat fins ara acumulacions d’entre 40 i 80 centímetres de neu. És, només, el principi, ja que des del Govern s’alerta que la previsió és que les precipitacions es reforcin aquesta tarda i la matinada i no comencin a minvar fins dijous al migdia. Per això, s’ha fet una crida a no agafar si no és imprescindible el transport privat i apostar per desplaçar-se en bus. Pel que fa a les escoles, es manté la normalitat però es doblaran els vehicles de transport per assegurar el servei.

El cap del departament de Protecció Civil, Cristian Pons, ha admès que la nevada caiguda des de la passada matinada “ens ha sorprès relativament amb la previsió que teníem inicialment”. La neu ha arribat a tot el territori i a totes les alçades i, a més, en unes circumstàncies complicades per actuar, ja que la cota va variant contínuament fet que fa difícil “afinar la previsió”. A més, en ser molt humida, també s’acaba gelant amb més facilitat. En aquest sentit, el director de Mobilitat, Jaume Bonell, ha alertat que “algunes carreteres s’han convertit en autèntiques pistes de gel”.

Els col·legis mantenen la normalitat, pero es dobla el transport escolar per garantir el retorn a casa dels alumnes

Sobre el col·lapse a la xarxa viària, el màxim responsable de l’Agència ha posat en relleu el fet que “la neu ha arribat a totes les cotes i, tot i tenir 40 màquines en marxa, és complicat arribar a tot arreu”. A banda, ha remarcat que “com continua caient, de seguida que passa la llevaneus torna a estar malament la carretera”. A banda, no s’ha estat de lamentar que “una manca d’anticipació per part de la ciutadania”, ja que “la gent s’ha llevat a l’hora de sempre i així difícilment es pot arribar a anticipar alguna cosa”.

Per ara, la circulació a la xarxa viària s’ha normalitzat entre la frontera i Andorra la Vella i ha millorat de forma substancial pel que fa als principals punts de col·lapse del matí: la baixada des de la Massana i Encamp a les parròquies centrals. Des de tots dos departaments, però, s’ha volgut alertar que la treva que s’ha viscut al voltant del migdia és, justament, això, tot just una treva. La precipitació es tornarà a reactivar a la tarda i continuarà –amb variacions de cota segons el moment- fins ben avançada la jornada de demà. Per això, Bonell ha fet una crida: “demanem un esforç per evitar agafar el cotxe en la mesura que sigui possible”. I és que la situació de dijous al matí “serà molt similar a la d’avui”.

De cara a aquesta tarda, Protecció Civil ha informat que es mantindran les classes dels diferents centres educatius amb normalitat. Ara bé, per garantir el retorn dels alumnes a casa, s’ha reforçat el servei de transport escolar, amb el doble de vehicles, mesura que es repetirà dijous al matí.

La neu que cau és molt humida i es glaça fàcilment, fet que pot convertir les carreteres en "pistes de gel"

Pons ha assegurat que no s’ha hagut de lamentar cap incident greu, tot i que sí alguns ensurts com ara la caiguda per culpa del pes de la neu humida de les branques d’alguns arbres. S’està pendent de com evoluciona la situació a la carretera d’accés a Arcalís. Inicialment, es preveu esperar al tancament de l’estació per tallar la via i poder fer actuacions preventives davant el risc d’allaus.

I és que aquest ha pujat de nivell 3 al 4. Per això, des de Protecció Civil es desaconsella qualsevol activitat fora pistes i, si es fa, que sigui als recorreguts marcats per les estacions.

Etiquetes

Comentaris (28)

Trending