Govern es va oblidar d'incloure la calefacció en la licitació de l'estació de busos i per això va més tard

Comentaris

Govern es va oblidar d\'incloure la calefacció en la licitació de l\'estació de busos i per això va més tard
Govern es va oblidar d\'incloure la calefacció en la licitació de l\'estació de busos i per això va més tard

Les presses sovint són males conselleres. És el que li va passar al Govern quan, a corre-cuita, va decidir ubicar l’estació d’autobusos on finalment s’ha construït. A la zona de Prat del Rull mirant cap a l’avinguda Tarragona a tocar el Valira. El riu. Fet que de ben segur els turistes que arribin agrairan. Per la humitat que se’ls calarà als ossos. Però aquest no és el cas: si l’equipament va tard -no estarà com a molt aviat fins a final del mes que ve- això és en gran mesura pels oblits que presentava el projecte quan es va licitar. No s’hi va preveure ni calefacció ni aire condicionat. Que ni hi hauria estava en els plans, sí. Però no es va adjudicar la maquinària necessària i ara se n'ha hagut de fer la compra (per part de la concessionària i per a sorpresa d'ella) i dur-ne a terme la instal·lació. Quan arribin els aparells, és clar.

El retard ja ve, però, de més lluny. Sobre el paper, l’executiu, que té una seriosa discrepància amb el Col·legi d’Arquitectes en relació sobre la redacció del projecte (que el Govern l’ha fet passar com una ampliació de la urbanització, és a dir, de la construcció dels vials, de la zona del Prat del Rull), havia d’haver lliurat al concessionari de l’estació, fos qui fos, al mes de juny. Aquest termini no s’ha respectat. De fet, l’elecció del gestor de l’equipament es va fer molt després. I quan la unió temporal d’empreses (UTE) del sector del transport del país que serà finalment qui assumeixi la concessió de la infraestructura va poder-ne disposar es va trobar amb tot un seguit de mancances que ara li toca afrontar.

El més important, segons fonts properes a l’UTE, és el descuit de la calefacció i l’aire condicionat. Els responsables governamentals han reconegut que no van contemplar aquestes instal·lacions degudament en el plec de bases per adjudicar els treballs de l’estació d’autobusos. Es va preveure col·locar quelcom que no s'adquiria. I ara que ara que hi són posats, com que el conglomerat d’empreses que ha de fer el manteniment i la gestió de l’equipament havia de fer passar altres cables per qüestions d’intendència, doncs ja poden assumir també el cablejat pels dos serveis (o un de sol, segons el sistema que s’elegeixi) que s’havien oblidat. Així tot serà més uniforme.

La UTE pensava que Govern li entregaria l'estació d'autobusos més equipada del que ho està. Com aquell qui diu, aigua, llum, telèfon i wifi a preu d'obra i vas servit. Una de les tasques que porta més feina és l'equipació de les andanes. Malgrat que inicialment les empreses que han assumit la gestió i manteniment de l'estació pensaven que tot estaria equipat, el cert és que ben aviat van saber que aquesta part de l'obra l'haurien d'assumir. Quina? Doncs passar els cables a les andanes perquè en aquestes hi puguin haver des de la barrera d'accés general a les càmeres de seguretat de cada andana o les pantalles que informaran els viatgers de la sortida i arribada de viatges. I també, la instal·lació, dins de la sala d'espera, recepció, informació, lloc per a venda de bitllets i un llarg etcètera... de la calefacció i l'aire condicionat. Hi havia previst fer-ho. Però ningú no es va recordar en el plec de condicions de l'obra incloure que calia comprar els aparells necessaris. I, per tant, no s'ha pogut instal·lar res de res. 

Les fonts consultades no han pogut aclarir com anirà la qüestió de l’assumpció de costos. El que sí queda clar que bona part del material necessari, que ha d’arribar d’Espanya, encara no ha traspassat la frontera i, en conseqüència, abans de finals de gener, anant molt i molt bé, tot plegat no estarà. El retard, per tant, serà d’un parell de mesos. I l’equipament no haurà estat operatiu per una de les èpoques de més trànsit. Però vist els anys que fa que es reclamava una estació nova i no estava apunt (de fet, no estava clar ni com ni on fer-la) no vindria de seixanta dies més o menys.

Comentaris

Trending