Govern avisa que el sector farmacèutic està posant en risc la relació amb Espanya i la UE

Comentaris

Govern avisa que el sector farmacèutic està posant en risc la relació amb Espanya i la UE
Govern avisa que el sector farmacèutic està posant en risc la relació amb Espanya i la UE

El Govern ha admès recentment que actuacions de diversos professionals de la farmàcia del país estan “posant en tensió les relacions amb Espanya i el procés d’aproximació a la Unió Europea”. I, alhora, que poden arribar a comprometre el proveïment de medicaments d’Andorra. L’origen de tot plegat és la venda de vacunes en condicions irregulars que farmàcies del Principat han dut a terme cap a clients de l’Estat espanyol. Unes irregularitats que el ministeri de Salut hauria detectat com a mínim en alguns casos -sense que hagi transcendit per ara si s’han obert expedient sancionadors o actuacions administratives d’una altra naturalesa, encara que sembla evident que no- i que contravenen diverses normatives a més de posar en risc la qualitat i efectivitat dels fàrmacs.

Fa poques setmanes, la direcció del ministeri de Salut, encapçalada per Josep Maria Casals, hauria tramès una comunicació als professionals del sector alertant-los de la situació. I recordant-los, entre altres coses, que “les exportacions de medicaments des d’Andorra han de complir amb la normativa andorrana en matèria duanera”. El departament que políticament dirigeix justament el farmacèutic Carles Álvarez Marfany hauria exigit al sector que aturi les pràctiques irregulars i ha anunciat inspeccions i controls per assegurar-se que els farmacèutics s’ajusten a la legalitat. 

La comunicació, en la qual es deixa clar que s’“ha tingut coneixement de diversos casos en què algunes farmàcies d’Andorra haurien venut a clients d’Espanya vacunes en condicions irregulars” també evidencia que no obstant aquestes constatacions no s’ha adoptat cap mesura coercitiva ja que en la mateixa missiva Casals anuncia que “en cas de detectar-se noves irregularitats s’aplicaran les mesures previstes a la normativa”. La interpretació d’aquesta frase és clara: fins ara no tot i conèixer de situacions irregulars no s’ha actuat.

I això que de les paraules de Casals es desprèn una situació molt greu, amb fets que contravenen la normativa jurídica andorrana i espanyola i que topen amb els criteris “més elementals de bona praxi professional”. En concret, el ministeri hauria tingut coneixement de la realització d’enviaments a través de serveis de missatgeria i correu; de la venda de vacunes autoritzades en països que no són Espanya i que fan referència, majoritàriament, a França. Una part d’aquestes vacunes s’haurien dispensat, a més a més, sense recepta. I els enviaments il·legals que s’han fet “no sempre han respectat les condicions de temperatura necessàries per a la conservació del producte”. Aquest darrer fet “suposa un risc per a la seguretat del producte i en conseqüència per al pacient”.

Quant a aquells aspectes que contravenen la legislació, el ministeri hauria recordat en la comunicació enviada fa poques setmanes que “l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha d’autoritzar totes les importacions de medicaments de països tercers en territori espanyol. L’enviament a Espanya d’un medicament que no disposa d’autorització d’importació seria contrari a la normativa espanyola. Aquest fet ha generat queixes repetides per part de les autoritats sanitàries espanyoles, posant en tensió les relacions amb Espanya i el procés d’aproximació a la UE. Igualment podria arribar a comprometre el proveïment de medicaments”.

Comentaris

Trending