Govern atribueix dues infraccions molt greus al Tobotronc i el multa amb 60.000 euros

Comentaris

Govern atribueix dues infraccions molt greus al Tobotronc i el multa amb 60.000 euros
Govern atribueix dues infraccions molt greus al Tobotronc i el multa amb 60.000 euros

El departament de Transports del Govern atribueix dues infraccions molt greus que hauria comès CampRabassa en relació al Tobotronc, una altra de greu i una més de lleu. Per tot plegat, en el plec de càrrecs que encara està subjecte a al·legacions per part de la societat que gestiona Naturlandia, s’interessa la interposició d’una sanció global de gairebé 60.000 euros. El Tobotronc està aturat des de fa dies. Entre altres coses, i a part de canvis de peces i altres tasques de  manteniment que s’estan duent a terme al giny, la infraestructura s’ha d’adequar a allò que l’organisme d’inspecció i control TÜV Rheinland va detectar fa un any. Millores que es consideraven llavors urgents i que fins ara s’havien obviat des de CampRabassa. Una d’aquestes mesures era la reparació del camí d’evacuació.

L’empresa que s’encarrega de revisar l’atracció ha anat alertant en els seus informes de les mancances que hi havia al giny. Per exemple, el gener passat els tècnics de la firma alemanya que fa el control del Tobotronc van fer evident que s’havien resolt les reparacions proposades amb anterioritat però, en canvi, que no s’havia trobat una solució per al mal estat del camí d’evacuació, que podia representar un perill evident en cas de sinistre. El servei de Transport per Cable adscrit al ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions va dur a terme tot un seguit d’inspeccions que van permetre detectar diverses anomalies.

La més greu continuava sent la relativa al camí d’evacuació. El gener TÜV va certificar en el seu informe que no s’havia fet l’arranjament i que es deixava pendent per a la primavera. Però al maig, el departament governamental esmentat tampoc no va trobar cap millora en la qüestió referida. I la situació es mantenia igual el darrer dia de setembre. I no només això. Les inspeccions fetes pel servei de Transport per Cable van permetre descobrir altres irregularitats. Durant l’estiu, s’explica en el plec de càrrecs, “hi ha hagut nombroses reclamacions dels usuaris sobre les cues d’espera al Tobotronc”. El 24 de setembre, en una acta referent a una de les inspeccions, s’hi deixa constatació que “la majoria dels trineus són fora de servei. Aquesta desatenció de manteniment i reparació dels trineus vulnera el reglament d’explotació”.

Accident ocultat

El departament de Transports també va rebre el setembre un informe de la policia referent a un accident ocorregut l’1 d’agost. El Govern no tenia constància d’aquest sinistre. La manca de comunicació és una altra de les infraccions detectades. Encara més, CampRabassa no tenia cap accident registrat. I en anar a inspeccionar si s’havia fet la corresponent constatació del sinistre també es va poder comprovar com “quatre fulls del Registre d’Explotació van ser emplenats incorrectament durant el mes d’agost”.

Per tot plegat, és proposa una multa de 504,85 euros per la infracció lleu que suposa no tenir al dia el Registre d’Explotació. “Amagar perjudicis ocasionats als usuaris” com ara no fer constar ni comunicar un accident és considerada una infracció greu per a la qual s’imposa una sanció de 6.010,12 euros. No mantenir i ni reparar els trineus, afectant el servei i causant un perjudici als usuaris es considera una infracció molt greu per a la qual es proposa una sanció de 22.537,95 euros. Finalment, “per no mantenir i reparar el camí d’evacuació del Tobotronc, atès que es posa en perill la seguretat dels treballadors i la dels usuaris del tobogan que potencialment han de ser evacuats, que el camí deteriorat contribueix a un major deteriorament del mateix i, també, de zones d’enclavament de l’estructura del tobogan, s’imposa la sanció per infracció molt greu d’un import de 30.050,60 euros”.

La incoació de l’expedient data del 12 d’octubre i el plec de càrrecs va ser tramès quinze dies més tard a Montserrat Gil com a presidenta de la societat explotadora del Camp de Neu de la Rabassa SA (CampRabassa). Formalment, el Tobotronc, l’atracció estrella de Naturlandia, està tancat per revisió fins al 4 de desembre. Durant la tercera setmana d’octubre ja hi havia una parada tècnica que també s’havia dut a terme el mes d’abril.

La desconfiança de la cònsol amb la direcció de Naturlandia

La darrera picabaralla, per dir-ho així, entre els dos actuals cònsols de Sant Julià, Montserrat Gil i Manel Torrentallé, va tenir la direcció de Naturlandia, amb Enric Ordóñez al capdavant, com a element catalitzador. Gil va convocar Ordóñez per acomiadar-lo. Poc després, el consell d'administració de CampRabassa, per majoria (el suport de Torrentallé i el conseller Joan Besolí, per exemple), desautoritzava la cònsol major i presidenta de la societat i ratificava el director de l'ecoparc fins a final del mandat. El motiu de l'enuig de Gil amb Ordóñez i, probablement també, amb Torrentallé, cal situar-lo en el marc de l'expedient obert a CampRabassa pel Tobotronc. Fonts de la majoria comunal laurediana han assegurat que Gil no va tenir mai coneixement de l'informe de TÜV Rheinland en relació a les mancances que havia detectat al giny i als seus entorns. La cònsol hauria assegurat al seu entorn més proper que si hagués tingut constància del treball de l'empresa de control de l'atracció i del contingut de l'informe elaborat hauria pres les mesures escaients d'immediat, vist la gravetat de la deficiència detectada i el perill que suposava no tenia el camí d'evacuació en condicions si mai hi havia un sinistre de rellevància a l'equipament.

 

Comentaris

Trending