Govern assumeix que la negociació del ‘post-Brexit’ endarrerirà l’acord entre Andorra i la UE

L’executiu reconeix que “l’element inherent” dels drets socials és el que separa més el seu plantejament negociador amb Brussel·les del de l’empresariat del Principat

Reunió de la comissió negociadora de la UE amb representants empresarials andorrans, el novembre.
Reunió de la comissió negociadora de la UE amb representants empresarials andorrans, el novembre.
El Govern té pràcticament assumit, malgrat la bona dinàmica negociadora que hi havia hagut fins a mitjan any passat, que l’acord amb la Unió Europea (UE) s’endarrerirà i anirà per més llarg del que ja hauria anat. Per a Brussel·les, evidentment, és prioritari negociar un bon marc de relació amb el Regne Unit. Per tant, l’aclariment del ‘post-Brexit’ és prioritari a qualsevol altra cosa. Així que ara mateix és difícil establir un calendari de trobades amb els negociadors que també ho són per a Mònaco i San Marino.

El ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, ha assegurat aquest dimecres que “hi haurà un retard en el procés” negociador arran de la sortida de la Unió dels britànics. Per tant, “hi ha un risc d’endarreriment” en relació a l’acord, que Jover ja no ha indicat si es donarà durant aquesta legislatura o no. El titular ministerial també s’ha referit durant la roda de premsa posterior al consell de ministres tant a les demandes empresarials com a la resposta donada pel raonador del ciutadà, Marc Vila.

Jover, que ha admès que el pacte que s’està negociant amb Brussel·les conté un seguit de salvaguardes entre les quals una clàusula de denúncia que podrien arribar a aplicar les dues parts, ha reconegut que “potser l’element més diferenciador” respecte que volen les patronals del país representades per la CEA, l’EFA i la Cambra de Comerç, “són els drets socials, que són un element inherent a l’acord d’associació i el Govern d’Andorra hi està compromès”. Respecte de la resta de peticions formulades en un document per l’empresariat, “hi ha un solapament d’intencions que no ens allunyen”

Entre aquestes intencions hi ha les esmentades salvaguardes o la gestió de les oportunitats que un acord amb Europa hauria d’obrir. Sobre els aspectes socials -Jover no ha entrat a valorar les declaracions de Marc Vila-, el ministre ha afirmat que “ja hi ha una proximitat important” tant pel que fa a la pròpia legislació com amb la ratificació de la Carta Social. De forma genèrica, el ministre de Finances ha afirmat que Europa marca unes directrius concretes però “la seva aplicació, com es tradueix en el dret nacional” va en funció de la idiosincràsia de cada país.

Sobre la possibilitat que calgui introduir un subsidi d’atur i que això sigui el que més inquieta l’empresariat, Jover ha assegurat que “hi ha polítiques de subsidi que no són contributives” i que ja hi ha exemples en altres acords signats per la UE. Per això, aquest serà “un element que hem de debatre”, però segons el ministre, “d’inici no sembla que el nostre ajut hagi d’estar molt distant” d’allò que pugui arribar a exigir Brussel·les.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending