Govern assegura que la fallada informàtica “inexplicable” no ha comportat “afectacions greus” per als ciutadans

Descarrega manté que la tecnologia de l’executiu “està totalment actualitzada” davant les crítiques del socialdemòcrata López, que lamenta que l’alta inversió realitzada no hagi resolt les deficiències

-
-
La ministra de Funció Pública i Reforma de l’administració, Eva Descarrega, ha assegurat que la fallada informàtica que va deixar la setmana passada inutilitzat durant més de tres dies bona part dels departaments de Govern, i especialment els que s’ocupen dels tràmits amb la ciutadania, va ser “inexplicable” però que “no hi va haver afectacions greus” per als administrats. Davant les crítiques llançades pel conseller socialdemòcrata Pere López, la titular ministerial ha assegurat que la tecnologia que usa l’administració central “està totalment actualitzada”.

Descarrega ha explicat davant el Consell General que l’avaria es va evidenciar diumenge de la setmana passada, 13 de gener, durant l’aturada programada dels servidors de l’administració. I que quan el servidor denominat Carlemany s’hauria d’haver reiniciat no ho va fer. La incidència es va replicar a l’altre servidor del qual disposa l’administració, l’anomenat Meritxell, i això va paralitzar diversos serveis. La ministra ha assegurat que no va ser un atac informàtic ni l’avaria tampoc no es va deure a una qüestió d’obsolescència. Alhora, Descarrega ha afirmat que no hi ha hagut cap pèrdua de dades.

La responsable de Funció Pública ha detallat quins departaments i quins serveis a la ciutadania es van veure alterats però n’ha minimitzat les conseqüències alhora que ha recordat que una vegada solucionada la incidència informàtica es va ampliar, dijous i divendres, l’horari d’atenció al públic alhora que es va decretar la gratuïtat d’aquells tràmits inferiors als 50 euros. Descarrega ha explicat que la incidència es va resoldre replicant les dades de què es disposava -es fan còpies cada dia- en un nou servidor. La ministra s’ha mostrat força tensa davant les crítiques de Pere López.

El parlamentari socialdemòcrata ha lamentat l’abast de la incidència i el fet que després d’una inversió que ha situat a l’entorn dels 8 o 9 milions encara no s’ha aconseguit migrar tota la informàtica governamental cap a un entorn molt més modern. López s’ha posat especialment les mans al cap -i és aquí quan Descarrega més s’ha molestat- quan la titular de Funció Pública ha esmentat que les còpies de les dades encara es fan en cintes. Descarrega ha afirmat que es treballa amb la darrera tecnologia maquinària que facilita la casa IBM.

Descarrega també ha informat que el controvertit contracte amb l’empresa SPAI per al manteniment del maquinari i programari IBM va finalitzar el 31 de desembre i, per tant, no es va activar el servei tècnic d’aquesta empresa. Alhora, però, ha explicat que ni tan sols amb el fet que el contracte de prestació de servei hagués estat vigent no s’hauria hagut d’acudir a SPAI perquè qui té l’adjudicació de les tasques de la replicació de dades és la firma Greenhouse. I que van ser especialistes d’aquesta empresa juntament amb tècnics del departament de sistemes d’informació (DSI) els qui van assumir la responsabilitat de solucionar el problema.

Etiquetes

-

Relacionat

El PS furga en el ‘cas Spai’ arran de la pana informàtica de Govern
-

Relacionat

Tràmits recupera la normalitat i altres departaments van ‘reviscolant’ més lentament
El departament de Tràmits és un dels més afectats per la incidència.

Relacionat

Desesperació a Govern per la fallada generalitzada del principal sistema informàtic
-

Relacionat

Govern alerta d'una incidència informàtica que afecta els tràmits amb l'administració

Comentaris (3)

Trending