Generalitats al Consell del ministre de Salut que ha 'col·locat' el soci a la CASS

Comentaris

Generalitats al Consell del ministre de Salut que ha \'col·locat\' el soci a la CASS
Generalitats al Consell del ministre de Salut que ha \'col·locat\' el soci a la CASS

Una de les coses que no ha explicat el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, davant els consellers generals és que el darrer membre del consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) que el Govern ha nomenat, Enric Bartumeu, és soci seu. Cert, Bartumeu ja havia tingut diversos casos de responsabilitat a la parapública. Fa anys. Just arribar al ministeri, plega el doctor Albert Pla -l’únic facultatiu que hi havia a l’òrgan col·legiat de direcció de la CASS- i entre un economista que es dedica a la joieria i que comparteix interessos empresarials amb Álvarez. El ministre ha comparegut aquest dilluns al Consell General per exposar les línies mestres del seu ministeri. Tot generalitats i res de nou. Exactament el mateix que ja havia traçat la seva antecessora, Rosa Ferrer. Álvarez ha deixat clar, això sí, que no ha vetat ningú. Ho deia en referència a l’Institut Marquès. Però ha matisat que qualsevol activitat ha d’estar perfectament regulada.

Álvarez és farmacèutic. I també forma part de l’accionariat d’un laboratori analític d’origen familiar. Un dels serrells que va haver de resoldre el lauredià abans d’acabar accedint al ministeri va ser, justament, resoldre l’entramat empresarial. Cert que Andorra és petita i que mai no queda clar del tot si és bo o no que el titular ministerial sigui un expert en el camp que ha de dirigir. Si hi té interessos molt directes la cosa es complica. Però a més a més, el Govern, coincidint amb l’arribada d’Álvarez al departament de Salut, va promoure diversos canvis. Lluís Burgués va deixar la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). I en aquest lloc s’hi ha situat el fins no fa massa màxim responsable del barceloní Hospital Clínic, un Josep Maria Piqué que avui ha acompanyat Álvarez al Consell. 

Una altra de les incorporacions anava destinada a la CASS. Enric Bartumeu és des de fa unes setmanes integrant del consell d’administració de la parapública. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va avalar el ‘fitxatge’ de Bartumeu tot repassant l’experiència que ja havia tingut a la parapública. Ni paraula sobre els seus lligams amb Álvarez. Tampoc aquest dilluns el ministre ha informat que el nou membre de la CASS és, com ell, soci fundador de la societat limitada Analítica FI, que al seu torn és accionista dels laboratoris analítics que va posar en marxa el pare d’Álvarez Marfany. Bartumeu i Álvarez no són ni els únics socis fundadors ni els únics accionistes d’Analítica FI SL. N’hi ha quatre més.

Carles Álvarez ha comparegut al Consell per exposar unes línies tan genèriques que ben poca cosa nova ha aportat. Ha tornat a oferir un pacte d’Estat en l’àmbit de la salut per “despolititzar” el tema. l ministre ha posat en relleu que per treballar "amb eficiència i celeritat què millor que un pacte polític". Aquesta proposta es vol posar sobre la taula en un termini breu, de dos o tres mesos després d'un temps de reflexió, però amb la voluntat de no "demorar-se". Ha tractat de la necessitat de treballar en base a un pla de la salut per al 2020 i entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei dels drets i deures del pacient. Álvarez ha tornat a posar sobre la taula la implementació de la història clínica compartida i ha parlat de l’auditori de la CASS que hauria de fer una entitat francesa. Tot plegat, qüestions que ja havia posat en dansa la seva antecessora.

El ministre també ha hagut de referir-se, per exemple, al geriàtric del Cedre. Tant la liberal Carine Montaner com la socialdemòcrata Rosa Gili s’hi han interessat. La consellera laurediana era de les que havien d’haver anat a visitar el centre i el responsable ministerial ho va parar. O si va en el marc de la comissió legislativa que presideix el demòcrata Carles Jordana o a títol de partit individual no s’hi va. Una de les qüestions en què ha posat l’accent la parlamentària liberal és en el fet de si el Cedre serà remodelat per poder acollir amb més garanties les persones de mobilitat reduïda que ja acull. Inicialment, el centre no estava pensat per aquest tipus d’usuaris però finalment també els tracta. El ministre ha explicat que per ara no s’han plantejat canvis. a preguntes de la consellera general del PS, Álvarez també ha explicat que al Cedre el problema "principal" és de "governança i organització" ja que ara com ara cal cobrir la plaça de coordinador, per a la qual cosa ja hi ha un edicte intern en marxa.

Durant la compareixença del titular de Salut, que ha estat acompanyat pel director del departament, Josep Casals, també hi ha intervingut Josep Maria Piqué, que ha destacat que els punts forts del model andorrà són que la piràmide poblacional encara no està envellida, la proximitat, el copagament i la lliure elecció de metge. Entre els punts febles, en canvi, ha remarcat el fet que sigui un model basat en una estructura com el SAAS i alhora amb professionals liberals, la qual cosa dificulta la coordinació, un aspecte, per tant, sobre el qual caldrà incidir segons el nou director general del SAAS.

Sobre l'Institut Marquès: "Jo no he vetat ningú" 

El ministre de Salut també ha explicat aquest dimarts que hi ha la voluntat de signar el Conveni d'Oviedo, que regula, entre altres, les pràctiques en temes de fertilitat i qüestions que hi van associades. Malgrat l’encàrrec que té l’executiu del Consell, i tal i com ja va advertir fa unes setmanes el ministre portaveu, cal analitzar bé l’esmentat conveni per veure les reserves que cal fer a certs articles i com es legisla sobre aquestes reserves. També ha exposat que els grups parlamentaris hauran de dir fins a on volen arribar "en aquests aspectes". A més, ha reiterat que ell "no he vetat ningú", en relació a l'Institut Marquès. Aquesta qüestió ha estat objecte de preguntes en la compareixença parlamentària. Hi ha una forta pugna dins mateix del Govern sobre la conveniència o no que la clínica catalana acabi aterrant al Principat. I, sobretot, que acabi venint per fer segons què. Per fer el que està permès a Espanya o França, l’Institut Marquès difícilment es traslladarà a Andorra.  Així, a preguntes de la consellera del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, i de la de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, el titular de Salut ha contestat que la signatura del Conveni d'Oviedo es farà, ja que es tracta d'un mandat del Consell General al Govern, però també creu que cal una reflexió sobre aquesta qüestió, ja que ha afegit que caldrà veure si s'ha de fer reserva a alguns articles i també com es legisla sobre aquestes reserves. Una altra qüestió, segons Álvarez, serà que els consellers generals hauran de dir-hi la seva. El ministre de Salut ha insistit que ell no ha "vetat ningú" i que encara es desconeix la cartera de serveis que vol dur a terme l'Institut Marquès. Un cop això es faci públic, ha remarcat, caldrà veure el que aquest centre pot o no fer. "Jo estic d'acord que s'implantin projectes d'inversió estrangera sempre i quan estiguin regulats amb la llei que toqui", ha remarcat el ministre, que ha afegit que es "regularà" i que serà un marc legal "homologable" amb els estats veïns. En aquest sentit, i tot i que ha destacat que Andorra és sobirana, ha manifestat que hi ha un marc europeu que òbviament condicionarà la regulació que es faci al país.

 

 

 

 

Comentaris

Trending