Concòrdia i PS esmenen a la totalitat el marc pressupostari pel període 2024-27

Els dos grups consideren que algunes de les previsions contingudes en el document, que s’ha de presentar seguint la regla d’or, no són del tot encertades i, per això, demanen la seva retirada

Els tres consellers del grup parlamentari socialdemòcrata.
Els tres consellers del grup parlamentari socialdemòcrata.

El grup parlamentari de Concòrdia i el socialdemòcrata han presentat una esmena a la totalitat al marc pressupostari pel mandat que Govern va tramitar ara fa unes setmanes al Consell General. El document, que avança les previsions macroeconòmiques i financeres de l’executiu pel període entre el 2024 i el 2027 no convenç cap de les dues formacions. Després d’uns dies analitzant quina era l’acció més adient, s’ha optat per aquesta fórmula, en un debat que s’haurà de tenir en la propera sessió plenària.

El marc pressupostari és una de les obligacions que imposa la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda popularment com la regla d’or. S’estableix que tota administració ha de presentar un document on es faci una extrapolació de quines seran les principals dades econòmiques i financeres pels pròxims anys. En aquest cas, el que està a tràmit abasta el període entre el 2024 i el 2027.

Com ja va explicar Altaveu, el presentat per Govern per a la seva aprovació al Consell General preveu un increment important els pròxims anys del Producte Interior Brut (PIB), arribant a fregar els 4.000 milions el darrer dels exercicis inclosos en el document. També estima el manteniment de certa estabilitat en el deute públic, per sobre dels 1.200 milions i, per tant, complint el màxim legal permès, que és del 40%.

Lladós, durant la pressió del pressupost.

Relacionat

Enganxada entre Govern i Tribunal de Comptes pels incompliments de la regla d’or

Tot i això, pels quatre pròxims exercicis es preveuen pressupostos inicialment elaborats amb dèficit. 32,6 milions, pel del 2024; 30,4 pel 2025; 35,45 el 2026; i 36,6 el 2027. En tots els casos, però, es compliria la regla d’or, ja que no superarien l’1% del PIB. A la vegada, es preveu que, a partir del 2025, FEDA ja tornaria a poder transferir part dels seus beneficis a l’executiu.

El marc, però, sí que inclou dos incompliments de la regla d’or, que provocaven l’informe desfavorable del Tribunal de Comptes en el seu informe preceptiu però no vinculant. El primer, el fet que la despesa de funcionament creixi en excés, fet que des del Govern s’atribueix a l’alta inflació. El segon, que el pes de la recaptació per impostos directes supera el 40% del total. Aquest darrer punt, s’indica, té complicada solució, ja que es defensa que l’estructura tributària ha canviat de forma important des de que la llei es va aprovar.

Les xifres, però, no acaben de convèncer els consellers socialdemòcrates. Per això, han analitzat el text amb cura. Fins i tot es va demanar una pròrroga, fet que va ser que el debat a la totalitat del pressupost -per primer cop en dècades sense cap esmena global de cap dels grups de l’oposició- se celebrés abans que el que ha de servir per aprovar el marc pressupostari. Finalment, s’ha optat per fer, ara sí, una esmena a la totalitat. És la mateixa decisió adoptada per Concòrdia. En ser un text que només admet propostes de devolució a Govern, quan aquestes esmenes es debatin al ple i siguin, previsiblement, refusades, això suposarà, de facto, l’aprovació del marc pressupostari.

Comentaris (2)

Trending