El pressupost torna a retallar l’increment de les pensions més elevades

A partir de dues vegades el salari mínim, només s’aplicarà el 0,25 de l’IPC i, per sobre de tres cops, quedaran congelades; també estableix que els autònoms que es jubilin sense haver cotitzat prou per tenir prestació podran seguir tenint cobertura sanitària

Padrins caminant per la natura en una activitat del comú d'Ordino.
Padrins caminant per la natura en una activitat del comú d'Ordino.

La comissió de Finances ha enllestit el pressupost per al 2024. El treball parlamentari ha introduït modificacions al text, com ara una limitació de l’increment de les pensions més elevades -les que superin el llindar de tres cops el salari mínim seguiran congelades- al mateix temps que s’ha acceptat que les persones -principalment autònoms- que arribin als 65 anys sense haver cotitzat prou per generar pensió de jubilació puguin continuar tenint cobertura sanitària. El text també obre la porta a la prejubilació dels membres dels cossos especials i recuperar el complement de policia i penitenciaris per no fer vaga.

Tal com s’esperava, els grups de la majoria (Demòcrates i Ciutadans Compromesos) han fet passar les seves esmenes mentre refusaven gairebé totes les presentades per l’oposició, tret de comptades excepcions. Algunes, però, sí que s’han negociat, com ara la de Concòrdia que permet posar diners per, si és possible, iniciar ja enguany les obres del vial, o la que feia referència a la prejubilació dels funcionaris. En aquest cas, el PS també havia fet una proposta de modificació que s’ha acabat negociant. Finalment, els treballadors públics es podran retirar cinc anys abans del que els tocaria (65 anys per al cos general o 60 per als cossos especials) sempre que tinguin 30 i 25 de servei, complint altres condicions com ara l’aportació al pla de pensions.

El text recupera la possibilitat pels funcionaris de prejubilar-se cinc anys abans de la data oficial, sempre que hagin complert 30 de servei -en el cas de l’administració general- o 25 -pels cossos especials-

Justament, parlant de pensions, el text tira endavant amb un canvi pel que fa a les prestacions més elevades. L’esmena inicialment presentada per la majoria fixava que totes aquelles pensions amb un import fins a dues vegades el salari mínim es revaloritzaven amb l’IPC. Per a la franja entre 2 i 3 cops, la meitat d’aquest indicador. I entre 3 i 4, un 25%. La resta quedaven novament congelades. Finalment, però, s’ha limitat encara més aquest increment. A partir de tres vegades el salari mínim, no hi haurà cap augment. I entre 2 i 3, tot just un 25%.

El que sí que es manté és l’afegit que feia referència al fet que s’havien de complir un de dos requisits per tenir dret a aquesta pujada. Un, ser resident al país; l’altre, haver cotitzat quinze anys. Això, de facto, suposa que totes els pensionistes que no visquin a Andorra i no arribin a aquest temps cotitzat no tindran cap increment.

La majoria també ha incorporat al text, i en aquest cas sense cap canvi, l’esmena que feia referència al cos de policia i als penitenciaris, especialment pel que fa a la recuperació (en part) del complement que se’ls atorgava en compensació per no poder exercir el dret a vaga. Aquest s’aplicarà a partir de desembre vinent i serà de 150 euros mensuals.

Una imatge de la façana principal de la CASS aquest matí.

Relacionat

Prop de 5.000 persones que viuen fora del país es poden quedar amb la pensió congelada

Una de les esmenes de l’oposició que sí que s’han acceptat és la que fa referència a una modificació de la Llei de la CASS. En concret, es vol corregir un problema que podrien tenir aquelles persones -principalment autònoms- que no estaven obligats a cotitzar fins que es va aprovar aquest text. S’entén que molts poden arribar a la jubilació sense haver-ho fet el mínim de quinze anys que es marca per tenir dret a una pensió però això, de retruc, també suposa quedar-se sense cobertura sanitària. Ara, s’estableix que “podran continuar afiliades a la branca general a partir dels 65 anys d’edat sempre que s’aboni el 10% de la cotització corresponent prenent com a base el salari mínim interprofessional”.

Altres esmenes que han prosperat són les que havia presentat la majoria per reduir el pressupost de l’Institut de l’Habitatge i l’Agència de Protecció de Dades (APDA). També s’amplia la dotació del departament de Treball per poder contractar dos inspectors en comptes d’un com inicialment es preveia.

El text es votarà dijous a ple de Consell General que es preveu maratonià. Prèviament, hi haurà el debat de les reserves d’esmena presentades per Concòrdia -les que fan referència a l’ús de part de la transferència a Andorra Turisme a polítiques d’habitatge, l’impuls del projecte d’un sistema de transport segregat i la creació d’una partida de baixes de paternitat- i pels socialdemòcrates. En aquest darrer cas, pels canvis en el mandat del fons de reserva per poder fer inversions immobiliàries, les subvencions per a sindicats i la reducció de la partida del multifuncional per projectes que es consideren més prioritaris.

Comentaris (8)

Trending