Jover assegura que el deute a finals d’any acabarà estant per sota del de 2021

El ministre de Finances defensa que la comparativa s’ha de fer llavors “amb les operacions de venciment tancades” i que, llavors, se situarà o en 1.189 o en 1.279 milions d’euros

Eric Jover repassa els papers durant la roda de premsa d'aquesta tarda.
Eric Jover repassa els papers durant la roda de premsa d'aquesta tarda. SFGA/J.A.VILADOT

El ministre de Finances, Eric Jover, ha assegurat que l’endeutament de Govern disminuirà de forma important a finals d’any. Així, ha volgut apuntar que els diners que ha de tornar l’executiu se situaran en una forquilla d’entre 1.189 i 1.279 milions d’euros, en funció de la decisió sobre si s’efectuarà o no una emissió autoritzada. La xifra, ha volgut assegurar, estarà doncs molt per sota de la registrada a 31 de març, que superava els 1.500 i suposava un rècord històric.

Jover ha volgut sortir a defensar aquest punt. No ha pogut negar, evidentment, que a finals del primer trimestre el deute de Govern s’ha enfilat de forma important. Ha passat dels 1.301 milions d’euros a 31 de desembre a 1.545. Tot i això, ha defensat que l’anàlisi cal fer-la a finals d’any, “amb totes les operacions de venciment finalitzades”.

Edifici administratiu de Govern.

Relacionat

El deute del Govern arriba a nivell rècord

Llavors, s’ha mostrat convençut, l’endeutament de l’executiu serà inferior. “La previsió és acabar entre 1.189 i 1.279 milions”, ha explicat. Per tant, “en números absoluts estarà més baix que l’any passat: 21 o 111 per sota”.

La forquilla, ha indicat, depèn de si es tira endavant una operació d’emissió de deute de fins a 92 milions d’euros que està autoritzada. “La podem desenvolupar o no. Tenim tresoreria suficient i hem de veure si, per criteri d’oportunitat, la fem o no”, ha comentat.

Jover ha volgut també defensar que les dades seran bones a finals d’any si es parla del percentatge que suposa l’endeutament sobre el PIB generat pel país. Així, ha apuntat que el 2021 es va tancar amb un 46,2%. Si es compleixen els càlculs esgrimits des del Govern, “els dos escenaris amb què treballem el situarien a 42,4% o 39,5%”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending