El deute del Govern arriba a nivell rècord

La tercera emissió de notes sostenibles feta al febrer i el préstec del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa per a la digitalització del sector empresarial enfilen els diners que ha de retornar l’executiu fins a 1.545,6 milions d’euros

Edifici administratiu de Govern.
Edifici administratiu de Govern. Altaveu

L’endeutament del Govern segueix arribant a nivells rècords. En els darrers temps, els diners que ha de retornar l’executiu s’han disparat de forma important. Primer, per poder afrontar les despeses disparades per la pandèmia de la Covid-19. I més tard, perquè es considera que és millor tenir més fons disponibles per si sorgeix una altra crisi imprevista. Això fa que, a 31 de març, s’hagi arribat a un rècord: fins a 1.545,6 milions d’euros.

Així es constata en l’’‘Execució pressupostària i comptable amb data 21 de març de l’exercici del 2022’ que el Govern ha tramès al Consell General i al qual ha tingut accés Altaveu. En els primers tres mesos de l’any, el deute de l’executiu encara es va enfilar més. Així, si el 2021 es va tancar amb un endeutament de 1.301,6 milions d’euros, tres mesos més tard, a 31 de març, aquest s’havia incrementat de forma notable. Els 244 milions de més registrats a la liquidació suposa un augment del 19%.

Dues operacions expliquen principalment aquesta evolució. Per un costat, al febrer, Govern va llençar una tercera emissió de “notes sostenibles” al mercat internacional. Aquesta va ser de 500 milions d’euros. En part, es va fer servir per tancar una emissió de bons a cinc anys feta el 2017. Aquella era de 260 milions i, per tant, suposava 240 d’increment.

El ministre de Finances, Eric Jover.

Relacionat

Préstec del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa per impulsar la transformació digital

L’altra és el préstec tancat amb el Banc del Desenvolupament del Consell d’Europa, que ha de servir per impulsar la digitalització del sector empresarial. A la liquidació ja surt reflectit el primer pagament (quatre milions) dels vuit que s’han compromès. En uns mesos, per tant, els quatre restants també es formalitzaran i, per tant, es convertiran encara en més deute.

Des del Govern ja es va admetre fa unes setmanes que hi ha un increment important d’aquesta xifra. S’explica, però, per un canvi de forma de fer. Segons el ministre de Finances, Eric Jover, es veu positiu “sobreendeutar-nos” per “si hi ha necessitats addicionals no haver de buscar un prestador en el darrer moment”. Així, d’aquesta forma s’aconsegueix tresoreria a banda de constituir reserves a l’estranger.

A la plaça Rebés hi coincideixen, molt a prop, dues oficines, de Crèdit i de Vall Banc.

Relacionat

L’AREB cobrirà els conflictes judicials que pugui tenir Crèdit per la compra de Vall Banc

El que sí que ha desaparegut ja de l’endeutament del Govern és la pòlissa de crèdit sindicada que va servir per prestar a l’AREB els diners necessaris per afrontar el ‘cas BPA’. En total eren 15,53 milions que, ara, s’han pogut retornar un cop l’agència ha transferit els diners provinents de la venda de Vall Banc a Crèdit Andorrà. Cal recordar que part d’aquests fons s’han volgut reservar per si l’entitat verda pateix “contingències legals” derivades de l’operació de compra.

Etiquetes

Comentaris (29)

Trending