L’AREB cobrirà els conflictes judicials que pugui tenir Crèdit per la compra de Vall Banc

L’agència estima que, si es tanca l’operació, cobraria 22 milions d’euros, dels quals 16,4 servirien per tornar el préstec pendent a Govern i la resta com a garantia durant tres anys per si l’entitat verda pateix “contingències legals” derivades del ‘cas BPA’

A la plaça Rebés hi coincideixen, molt a prop, dues oficines, de Crèdit i de Vall Banc.
A la plaça Rebés hi coincideixen, molt a prop, dues oficines, de Crèdit i de Vall Banc. Toni Solanelles

Si Crèdit Andorrà acaba formalitzant la compra de Vall Banc, 22 milions d’euros de l’operació acabarien revertint en l’Estat. És el càlcul que fa l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) en el pressupost per l’any vinent. D’aquest import, 16,4 es destinarien a liquidar el préstec que, en el seu dia, li va atorgar Govern per la gestió de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA). La resta es reservarà durant tres anys per cobrir els conflictes judicials que l’entitat verda pugui haver d’afrontar arran dels plets oberts pel ‘cas BPA’.

Així ho explica el màxim responsable de l’AREB, Albert Hinojosa, en el projecte de pressupost que s’ha enviat al Consell General i al qual ha tingut accés Altaveu. En el document, es posa en relleu que l’anunciada operació per la qual Crèdit Andorrà absorbirà gran part de Vall Banc -l’única excepció són aquells actius dubtosos, com ara els préstecs amb risc de no retorn- suposa un fet rellevant per l’agència.

I és que, si la venda es completa, s’estima que, seguint els acords que en el seu dia es van tancar amb JC Flowers per la compra de Vall Banc, l’entitat sorgida de l’antiga BPA, això suposaria uns ingressos extraordinaris de 22 milions d’euros, en aquest cas, patrimonials. La xifra, per un costat, es destinaria principalment al pagament del préstec que, en el seu dia, Govern va atorgar a l’agència per afrontar el procés de resolució de la intervinguda BPA. D’aquest, resten pendents de pagament 16,4 milions.

La seu central de Vall Banc.

Relacionat

Vall Banc crea una societat a part per traspassar tots els actius de risc abans de la venda a Crèdit

Per tant quedarien, entre cometes, lluïres, 5,6 més. I aquí és on ve la mesura que pot portar controvèrsia. Segons avança la mateixa AREB aquest restant “es destinarà temporalment a crear una garantia per un període de 3 anys per possibles contingències legals que puguin afectar al comprador de Vall Banc derivades dels processos judicials pendents de resoldre en relació al procés de resolució de BPA”.

És a dir, en certa forma l’entitat assumirà els possibles problemes legals que pugui tenir Crèdit Andorrà arran de l’operació. També s’apunta que “un cop creada aquesta garantia, i posteriorment durant l’exercici del 2022, la mateixa serà substituïda per un aval que atorgarà l’AREB al comprador, alliberant la garantia inicialment”.

Els comptes de l’agència també preveuen la possibilitat que la venda no s’acabi efectuant al llarg de l’any vinent. Per això, “seguint el principi de prudència”, ha inclòs en el pressupost del 2022 “uns mecanismes per assegurar el finançament de les seves despeses de funcionament” si succeeix això. Així, es consigna que “la partida d’ingressos per transferències corrents del Govern a l’AREB tingui el caràcter d’ampliable”. De moment, es preveu que des de l’executiu s’aportin únicament 200.000 euros.

Comentaris (15)

Trending