Els ingressos de la duana es recuperen tot i continuar per sota dels assolits l’any passat

La bona presència de visitants i turistes a l’agost ha fet que l’entrada de productes, especialment tabac, presenti xifres més positives que en mesos anteriors, però encara inferiors a les d’exercicis anteriors

Duana del riu Runer.
Duana del riu Runer. Altaveu

Les xifres de visitants i turistes més que acceptables, tenint en compte la situació provocada pel coroanvirus, registrades a l’agost també han permès recuperar en part l’arribada de productes al país i, conseqüentment, els ingressos que aquestes mercaderies, especialment el tabac, deixen a les arques de l’Estat via duana. En part, cal remarcar, perquè les dades encara estan per sota de les d’anys anteriors, però sí que és cert que la davallada és sensiblement menys forta que la de mesos anteriors, tant en global com pel que fa a productes específics com ara el tabac.

Durant l’agost, l’import net ingressat per la duana va ascendir a 20,56 milions d’euros. És el millor mes de tot el 2020 i, a més, amb diferència. Això sí, la dada representa una davallada del 16% en comparació als 24,5 milions ingressats un any enrere. Ara bé, cal tenir present que en mesos anteriors els descensos havien estat molt més forts, de fins a un 81% al maig. És a dir, a poc a poc la recaptació s’apropa, malgrat ser encara lluny, a la prèvia a la pandèmia.

La recaptació va ser el darrer mes de 20,56 milions, encara un 16% per sota en comparació a un any abans, dels quals prop de 12 gràcies al tabac

Una crisi sanitària que, evidentment, ha tingut un impacte fort en aquests ingressos. Per ara, els assolits durant el 2020 freguen els 97 milions, però estan molt per sota dels 141,4 que s’havien aconseguit a 31 d’agost del 2019. La davallada es propera als 45 milions: un -31,4%.

Bona part d’aquesta disminució d’ingressos es deu a l’entrada de molt menys tabac al país. Tot i que l’agost va registrar les millors dades de l’exercici, amb prop de 12 milions d’euros recaptats, la xifra encara està per sota de la d’un any abans: 14,7 (-19%). La davallada és encara més forta si es té en compte els vuit mesos transcorreguts del 2020: els 44,9 milions assolits suposen una baixada del 36,5% en comparació al mateix període del 2019.

En línies generals, aquest comportament es pot extrapolar a altres categories de productes. És a dir, en la majoria d’ells, les dades dels ingressos al llarg de l’agost són les millors dels darrers mesos, però encara continuen estant per sota de les assolides un any abans. Queda clar, doncs, que encara cal recórrer un camí llarg per recuperar la normalitat, també en aquest àmbit.

Etiquetes

Comentaris

Trending