Govern tancarà el 2020 amb un dèficit de cent milions d’euros

La davallada d’ingressos i les injeccions econòmiques que s’han hagut de fer per apaivagar la crisi derivada de la Covid han disparat el desequilibri pressupostari negatiu

El ministre portaveu, Eric Jover, durant una compareixença.
El ministre portaveu, Eric Jover, durant una compareixença. SFGA

El Govern tancarà el 2020 amb un dèficit de pràcticament cent milions d’euros, una xifra superior fins i tot als càlculs més pessimistes que s’havien fet ja amb la pandèmia plenament activa. La davallada d’ingressos i les injeccions econòmiques que s’han hagut de fer en el teixit empresarial i social per apaivagar la cisi derivada de la Covid han disparat el desequilibri pressupostari negatiu.

Segons que ha anunciat aquest migdia el ministre de Finances, Eric Jover, la previsió de la caiguda del PIB en relació a l’any passat es continua mantenint de l’ordre de l’11,7%, mentre que per aquest 2021 la previsió és que creixi un 5,2% tot i estimant que l’executiu tancarà l’exercici amb un dèficit de 65,5 milions d’euros.

que ha advertit el ministre que es pot incrementar atès que el Consell General ha donat via lliure al Govern per la contractació d’un crèdit extraordinari de 50 milions d’euros que en principi va contra tresoreria però que no es descarta que acabi generant nou endeutament i, llavors, faria incrementar el dèficit.

Jover ha explicat que els 99 milions de dèficit que es preveuen per al 2020 -fins al 31 de març no es tancarà del tot la liquidació comptable- se sustenten en tres grans potes. D’entrada, ha citat el ministre, “hi ha hagut una contenció pressupostària perquè en cas contrari el dèficit seria més elevat”. Una contenció que ha xifrat de l’ordre dels 20 milions d’euros. Un segon element a tenir en compte, ha remarcat Eric Jover, és la davallada d’ingressos. La recaptació en matèria d’imposició indirecta ha caigut uns 60 milions. Cal sumar-hi també el menyscapte hagut en la imposició directa.

Després cal tenir en compte tot el seguit de despeses extraordinàries en matèria sanitària i econòmica producte de la pandèmia. En aquest sentit, ha recordat Jover, només en les prestacions derivades dels ERTO s’han injectat durant el 2020 35 milions d’euros, als quals cal afegir tot allò que s’ha ‘invertit’ en ajuts socials. El ministre ha explicat que l’exercici passat les despeses associades directament o indirectament a la crisi sanitària i el que això ha comportat (despeses addicionals, crèdits tous…) han suposat 238 milions d’euros.

Etiquetes

Comentaris

Trending