Govern encarrega un estudi per saber si el sistema fiscal es prou eficaç

El ministeri de Finances i l’Institut d’Economia de Barcelona han signat un conveni d'una durada de tres anys per avaluar-lo

Albert Hinojosa durant una roda de premsa.
Albert Hinojosa durant una roda de premsa. SFGA

El ministeri de Finances i l’Institut d’Economia de Barcelona han signat un conveni per avaluar la bretxa fiscal d’Andorra. En concret el conveni, d’una durada de tres anys, ha d’avaluar la bretxa fiscal existent en diferents impostos: l’impost general indirecte, l’impost sobre la renda de les persones físiques i l’impost sobre societats. L’objectiu d’aquest tipus d’estudis és poder entendre millor el comportament de les diferents figures fiscals. 

Així, permetrà estimar les diferències de recaptació entre l’impost teòric i el que acaba passant a la pràctica, així com també identificar mecanismes d’erosió o de frau fiscal. El model fiscal d’Andorra es basa en una imposició competitiva amb tipus nominals baixos. Per poder mantenir aquests tipus i assegurar la recaptació de l’Estat, cal que l’impost sigui eficient i que els obligats tributaris hi cooperin de manera homogènia. Andorra té les diferents figures impositives desenvolupades des de fa anys i ara s’ha decidit avaluar amb més detall el correcte funcionament d'elles amb l’ajut d’estudiosos de primer nivell especialistes en aquesta matèria.

La proposta de fer l'estudi va sorgir l'any 2019. La bretxa fiscal o 'tax gap' consisteix a determinar la diferència entre la recaptació potencial de l’Estat i el que realment es recapta, i és una eina bàsicaper definir les polítiques fiscals. Els diners que es deixen de recaptar no han de ser fruit només del frau, sinó que també poden venir motivats per un desconeixement de la normativa o una aplicació incorrecta, entre d’altres aspectes.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending