Govern accelera els contactes per disposar de 340 milions en reserves internacionals

El ministre de Finances, Eric Jover afirma que estan a punt de tancar-se les negociacions amb el banc central dels Països Baixos i que a la tardor poden concloure les que es duen a terme amb França

Comentaris

Façana de l'edifici de l'FMI on hi ha part de les reserves internacionals de Govern.
Façana de l'edifici de l'FMI on hi ha part de les reserves internacionals de Govern. ARXIU

Govern té molt avançades les negociacions amb els bancs centrals dels Països Baixos i  França per ampliar les seves reserves internacionals en uns 125 milions d'euros. Segons el ministre de Finances, Eric Jover, "amb els Països Baixos està a punt de tancar-se el projecte i a les pròximes setmanes es podrà confirmar. En el cas de França ja anirem a la tardor". La xifra que es vol aconseguir està al voltant dels 340 milions d'euros.

L'objectiu és augmentar les reserves fora del Principat per tal d’arribar al 12% del PIB, tal com va recomanar el Fons Monetari Internacional (FMI) durant la seva darrera visita al Principat. Fins ara, Andorra, com a membre d'aquest organisme financer internacional, té en drets especials de GIR (drets especials de gir) –la moneda pròpia de l’FMI– una reserva de 140 milions d’euros a Washington. A més, el Govern va decidir obrir una posició per valor de 100 milions d’euros al Banc d'Espanya, que deixava les reserves internacionals en 214 milions, cosa que suposa el 8% del PIB andorrà. Això implica que aquestes noves reserves que s’estan negociant seran d'uns 125 milions d'euros.

El Govern va aprovar el mes d'abril un reglament per gestionar les reserves internacionals. En el text es determina que hi haurà una comissió formada per cinc membres: el ministre encarregat de les finances com a president, el director general de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), que actua com a vicepresident, i tres vocals, dos d'ells designats per Govern i un per l'AFA. El fet de disposar de reserves a l'exterior permetria al Govern pagar les importacions necessàries, fonamentalment en temps de crisi econòmica. Fins i tot, en moments en què no hi hagi exportacions, podria tenir liquiditat suficient per poder fer adquisicions a l'estranger.

Tots els països tenen reserves internacionals. En el cas d'Andorra han anat augmentant ja que l'any passat se situaven només en el 2% del Producte Interior Brut (PIB), uns 62 milions d'euros-

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending