Un de cada tres milions d’euros prestats amb l’aval estatal durant la pandèmia s’ha retornat

Tres anys llargs després, el Govern tanca el segon programa d’ajuts econòmics que va posar en marxa durant la primera fase de la crisi sanitària i que estava dotat amb cent milions dels quals només se’n van disposar 22

S'han avalat 152 milions d'euros.
S'han avalat 152 milions d'euros. ARXIU

Un de cada tres milions d’euros que al seu dia va avalar l’Estat en el marc dels programes de finançament tou per pal·liar els efectes negatius derivats de l’impacte de la pandèmia ha estat retornat. Per ara, és clar. El que són definitives ja del tot és la xifra de diners facilitats sota suport públic: 152 milions entre els dos programes que es van posar en marxa durant la primera onada de la Covid, que és que va tenir més impacte en tots els sentits i en general.

Vist que ja no s’està en la situació de crisi sanitària i econòmica de llavors, tres anys llargs després, el Govern ha decidit tancar la segona fase del programa d’ajuts, de ‘crèdits Covid’. Legalment, fins avui, que s’ha publicat el decret al BOPA s’haurien pogut sol·licitar dits crèdits. Evidentment, ningú no ho ha fet des de fa mesos. La segona fase en qüestió es va promulgar a mitjan maig del 2020. I només s’han acabat disposant de 22 dels 100 milions d’euros dels quals es va dotar el programa.

La impremta Solber hauria quedat a deure 134.751 euros.

Relacionat

Pujadas, Socias, Denis García o Solano entre els socis de les empreses que deuen ‘crèdits Covid’

Entre la primera i la segona fase hi va haver algunes modificacions quant als accessos i les maneres de tramitar els ajuts. S’anava una mica amb una mà al darrere i l’altra davant, en aquell moment. La urgència primava de totes totes. La primera fase del programa, la que es va posar en marxa només decretar el confinament i, per tant, l’atur obligat de la immensa majoria d’activitats econòmiques, sí que va esgotar la partida pressupostària. La primera va ser de 130 milions.

En global, i arran dels ajuts o ‘crèdits Covid’, l’Estat va avalar línies de finançament per un total de 152 milions d’euros. D’aquests, a data d’avui se n’han retornat 52,6 i 96 milions més han estat reconduïts en forma de prestamització, molts d’ells a set anys que era el màxim que permet l’administració en el marc de les mesures que s’han anat adoptant en tot aquest temps. Hores d’ara, d’allò avalat, només s’ha executat un 2%, per la qual cosa la morositat, en xifres reals de 3,4 milions d’euros, és molt baixa, com encara han indicat aquest dimecres fonts governamentals oficials.

Comentaris (9)

Trending