Aval del Col·legi d’Economistes a la reforma fiscal

El degà de l’entitat, Eduard Jordi, la valora “positivament” malgrat que suposa un increment de la pressió tributària, ja que aporta “seguretat jurídica i corregeix aspectes que eren injustos”

La reforma fiscal ha de permetre garantir que les empreses amb beneficis paguin almenys un 3% en impostos.
La reforma fiscal ha de permetre garantir que les empreses amb beneficis paguin almenys un 3% en impostos.

El Col·legi d’Economistes veu amb bons ulls la reforma tributària que ha impulsat el Govern i que, de moment, es troba a tràmit parlamentari. El degà, Eduard Jordi, té clar que un dels objectius és recaptar més, però l’aspecte positiu que troba és el fet que “dona més seguretat jurídica”. Adverteix, això sí, que de cara al futur s’ha de continuar preservant “la competitivitat” del país en matèria tributària.

El projecte legislatiu fa setmanes que es va enviar al Consell General. El parlament, com és habitual, tindrà, doncs, l’última paraula. De moment, i tal com va sortir del forn governamental, els economistes accepten el text, malgrat que tenen clar que “la pressió fiscal s’incrementa”. Ho fa especialment pel fet que ara tota societat que tingui beneficis pagarà sempre un percentatge. Com a mínim, un 30%.

“Els crèdits fiscals, en no haver-se ampliat el termini, acabaran caducant”, indica Jordi que, però, remarca que, al final, serà un tribut que s’aplicarà “sobre els guanys”. A banda, la valoració “positiva” del text també es fa per altres aspectes. “Hi ha elements de seguretat jurídica, d’evitar frau i es corregeixen alguns que eren injustos per a les famílies, sobretot aspectes hereditaris”, comenta el degà del Col·legi d’Economistes.

Jordi, però, sí que alerta que “hem de ser conscients que, històricament i també ara, hem basat la inversió estrangera en una competitivitat fiscal que hem de mantenir”. I això, alerta, “no només depèn de nosaltres sinó també del que facin altres països; si ells abaixen impostos, la podem perdre i qui ha vingut podria decidir marxar”. Malgrat tot, llança un missatge tranquil·litzador. “La diferència encara és molt atractiva i no només per la fiscalitat, sinó per la zona on estem i per la qualitat de vida que hi ha”, afirma.

Ja reflexionant més de cara al futur, té clar que la fiscalitat a Andorra acabarà incrementant-se. “Jo no conec cap país que hagi posat fiscalitat i l’hagi baixat”, recorda. I en el cas del Principat, “si mirem els deu o dotze anys darrers, la majoria de vegades hem tancat el pressupost amb dèficit”. Per tant, al seu entendre, “la imposició segurament anirà a més”.  

Comentaris (11)

Trending